HomeCommunicatietrainingenSchrijftrainingenSMART rapporteren

SMART rapporteren

Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden rapporten

SMART helpt bij het formuleren van concrete, haalbare doelen. In de training SMART rapporteren en adviseren leert u hoe u uw adviezen zo concreet mogelijk maakt, waardoor ze gemakkelijker geaccepteerd worden en met meer enthousiasme worden uitgevoerd.

SMART-doelen_DSC4921

Rapporteren met SMART is een techniek om op een resultaatgerichte manier doelen en afspraken te formuleren. Door te werken met SMART-doelen voorkomt u vaagheid en uitstel en werkt u aan concrete resultaten. SMART is een afkorting die staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Een goed advies- of beleidsrapport mondt uit in meetbare en haalbare doelstellingen. Of het nu gaat om jaarplannen, opleidingsadviezen, ICT-plannen of beleidsbepalende stukken, ze zijn niets waard als de opgenomen doelstellingen uiteindelijk niet worden gehaald. SMART-doelen zijn niet alleen zinvol in schriftelijke stukken, maar ook in vergaderingen, discussies en projectgroepen, eigenlijk overal waar mensen in samenwerking bepaalde doelen willen bereiken.

Hoe pak je het aan?

De simpele vaststelling dat de doelen SMART moeten zijn is natuurlijk niet voldoende. Bij het toepassen van SMART-doelen komt direct een aantal vragen naar boven. Wat is nu specifiek en wanneer is een doel meetbaar of waarmee kunt u de acceptatiegraad van uw doelstellingen verhogen?

In deze workshop leert u SMART-doelen te integreren in verschillende teksten. Uw teksten worden niet alleen nuttiger, met haalbare en acceptabele doelstellingen, maar ook korter, beter leesbaar en effectiever.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor schrijvers van beleids- en andere rapporten.

Wat leert u?

 • Het formuleren van SMART-doelen
 • Het toepassen van SMART-doelen in verschillende teksttypen
 • Het effectief onderbouwen van SMART-doelen
 • Handige tekststructuren voor SMART-doelen
 • Het vergroten van de toegankelijkheid van uw teksten
 • De voor- èn de nadelen van SMART-doelen
 • Vergelijkbare technieken: MAGIE en ADORE

Nazorg

Ook na afloop van de training kunt u natuurlijk nog een beroep op ons doen. U kunt onze trainers altijd benaderen met vragen of bijvoorbeeld een zelfgeschreven tekst ter screening aan hen voorleggen. Gratis. Want nazorg is volgens ons onlosmakelijk verbonden met de training zelf.

In-company en persoonlijke coaching

Deze cursus kunnen wij in-company of als persoonlijke coaching voor u organiseren. De data en locatie bepalen we dan in overleg met u. U kunt daarvoor contact met ons opnemen (info@hvds.nl of 035 6237785).

In-company en persoonlijke coaching

De kosten voor een in-companytraining of persoonlijke coaching zijn afhankelijk van uw wensen, de opzet van de training en het aantal deelnemers. Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op (035 6237785 of info@hvds.nl).

Of vraag direct een offerte aan via onderstaand formulier.

Offerte aanvragen

 • Ik wil graag een offerte ontvangen.

Wilt u meer weten over deze training? Stuur dan een mailtje naar info@hvds.nl of neem telefonisch contact met ons op: 035 6237785. Ook komen onze trainers graag bij u langs voor een persoonlijk opleidingsadvies.

U kunt ook onderstaand contactformulier invullen.

contact

Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl