Niet alleen keerde onlangs Tien voor Taal terug op televisie; de aandacht voor correct taalgebruik leek omnipresent. Het begon met het vermeende besluit van de universiteit van Hull om studenten niet langer af te rekenen op spel- en grammaticafouten, waarmee correct spellen plots onderdeel werd van het inclusiviteitsdebat. De ene na de andere opinie volgde, vaak op veronwaardigde toon. Aandacht voor spelling en taal is weer helemaal terug. Tot overmaat van ramp bleek ‘groter als’ ineens niet meer fout, volgens sommigen ‘de doodsteek voor de Nederlandse grammatica’. Volg je het nog? HVdS heeft de meimaand uitgeroepen tot spellingmaand. Om je te helpen door de spellingbomen het spellingbos nog te zien. Mét aantrekkelijke kortingen!
Zelden raken taalgebruikers meer opgewonden dan wanneer ‘ze weer eens aan de taal gaan morrelen’. Tegenwoordig mag alles maar, Ze leren niks meer op school, Straks is ‘hun hebben’ ook gewoon goed, de hele taal verloedert. Het spellingdebat is zo oud als de spelling zelf en af en toe laait het debat dan weer even fel op, bijvoorbeeld als er een nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) verschijnt. Ineens is ‘groter als’ goed, roepen journalisten in koor, daarbij voorbijgaand aan het feit dat ‘groter als’ ook al in de editie van 24 jaar geleden beschreven stond. Niks nieuws onder de zon, maar de verontwaardiging is er niet minder om.
Waarmee we natuurlijk niet willen beweren dat correct taalgebruik af en toe niet lastig en verwarrend kan zijn. Maar hoe zit het dan precies? Mag je echt ‘hun hebben’ schrijven en is ‘groter als mijn broer’ tóch correct en is de juiste spelling daadwerkelijk ‘geüpdatete bestanden’? Vaak blijken de antwoorden op dit soort vragen toch wat genuanceerder te zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Wil je je ook genuanceerd kunnen mengen in het spellingdebat? Volg dan onze training Spelling en Taalvaardigheid tegen een aantrekkelijke korting!
In deze training leer je alle ins en outs van de Nederlandse spelling en grammatica en is er ruimte voor al je vragen op dit gebied. Als je je nu inschrijft voor de training Spelling en taalvaardigheid op 20 mei, ontvang je een korting van maar liefst 20% (je betaalt dan € 388,- in plaats van € 485,-) . Vermeld bij je inschrijving de code ‘MEI2021’. Lees hier meer over de training of schrijf je direct in!
04 | 05 | 2021 | door: Henri Raven