Home » Antwoorden Quiz Spelling en Taalvaardigheid
Blog12 | 03 | 2018 | door: Ave Luth

Antwoorden Quiz Spelling en Taalvaardigheid

Antwoorden

  1. D is het goede antwoord. Als er met een woordgroep een samenstelling wordt gevormd, komen er in de woordgroep streepjes te staan en wordt het laatste deel van de samenstelling zonder streepje aan de woordgroep vastgeplakt.
  2. B is het goede antwoord. Een inwoner van Monaco noemen we een Monegask.
  3. C is het goede antwoord. In een afleiding met een afkorting (zoals tv), komt er een apostrof voor het achtervoegsel. Alleen het achtervoegsel -achtig is daar een uitzondering op. Het is dus wel KLM-achtig, maar tv’loos schrijven we met een apostrof.
  4. B is het goede antwoord. Een werkwoord dat is afgeleid van een Engels woord, wordt op de Nederlandse manier vervoegd. Bij het voltooid deelwoord van deleten komt er zoals gebruikelijk daarom ‘ge’ voor en ‘t’ na de stam ‘delete’, net zoals bij ‘gemaakt’ en ‘gebruikt’. Het bijvoeglijk naamwoord gedeletete krijgt daarom ook net als ‘het gemaakte filmpje’ en ‘het gebruikte filmpje’ een ‘e’ als uitgang van het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord.
  5. Het goede antwoord op vraag 5 is te zien op maandag 26 maart in De Tafel van Taal; 19.50 uur, NPO 2.

Ave Luth

12 | 03 | 2018 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.