De term ‘blended learning’ ontstond aan het begin van deze eeuw. Sindsdien zetten steeds meer (onderwijs)instellingen blended learning in; blended learning is het ‘nieuwe leren’. Maar wat bedoelen we nu precies met blended learning? Is er één definitie voor te geven, of verstaat iedereen er iets anders onder?
Blended learning is een mix van e-learning en traditioneel (klassikaal) onderwijs. Wie de term blended learning googelt, zal zien dat elke instelling die dit gemengde leren aanbiedt, die twee onderdelen op de een of andere manier combineert. Maar wat in die mix precies de verhouding is tussen online en offline leren, is heel verschillend. Volgens Amerikaanse onderzoekers moet bij blended learning 30 tot 79 procent van het onderwijs online worden aangeboden. Dat is een ruime marge, die maakt dat een onderwijsvorm al gauw ‘blended’ te noemen is.
Het algemene doel van blended learning is dat een leerling of cursist meer leert dan hij zou doen met alleen online of alleen klassikaal onderwijs. De twee soorten onderwijs moeten elkaar aanvullen, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Instellingen geven hun blended learning op verschillende manieren vorm om hun doel te bereiken. Ze leggen de focus op een van de voordelen van blended learning.
De algemene definitie van blended learning is dus wel eenduidig: het is een mix van online en offline leren. Maar hoe blended learning vervolgens vorm krijgt, kan verschillen. De een legt de nadruk meer op e-learning en de ander op ‘classroom-learning’. Ook verschilt de volgorde van beide: soms doen cursisten vooraf een e-learning, waardoor er tijdens de cursus of workshop direct geoefend kan worden. En soms is e-learning bedoeld om na de training informatie te herhalen of om verdiepende theorie of extra opdrachten aan te bieden.
Maar welke definitie of vorm je ook hanteert, blended learning is niet meer weg te denken uit onderwijsland. Blended is het nieuwe leren!
11 | 04 | 2016 | door: Willem Hendrikx