“En er regelmatig goede feedback op te krijgen” voegen we er dan meteen aan toe. De transfer van communicatietrainingen in het algemeen, en schrijfvaardigheidstrainingen in het bijzonder, valt of staat met het motto: “oefenen, oefenen, oefenen”. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar?
Er zijn veel oorzaken aan te wijzen waardoor trainingen en workshops in schriftelijke vaardigheden hun doel soms niet bereiken. Veel van deze oorzaken gelden ook voor andere trainingen zoals:
Maar de belangrijkste oorzaken zijn het gebrek aan oefentijd en gebrek aan opbouwende feedback op de geschreven teksten van de deelnemers ná de training of de workshop.
Met andere woorden: de transfer van trainingen in schriftelijke vaardigheden valt of staat met het natraject. Alleen met een doordacht en motiverend natraject lukt het ons om de schrijfvaardigheid van onze deelnemers structureel te verbeteren.
Om de deelnemers voldoende oefentijd, voldoende motivatie en voldoende feedback te geven hanteren we bij Hendrikx Van der Spek verschillende methodes:
Na de training of workshop via skype, mail of telefoon. Veel van onze cursisten maken hier gedurende een bepaalde tijd gebruik van.
Het samen met de opdrachtgever creëren van een positieve werkomgeving waarin tijd en aandacht is voor verbetering van teksten. Dit kan op verschillende manieren, zoals door het opleiden en inzetten van tekstcoaches, het opzetten van tekstintervisiegroepen of het aanbieden van een trainingscontinuüm met een aantal korte bijeenkomsten. Zelfs de tamelijk vanzelfsprekende toepassing van het “vierogenprincipe” voor alle uitgaande teksten levert hier een belangrijke bijdrage aan.
Het inzetten van een uitgekiende mix van e-learning, classroom learning, coaching en sociale media, is, mits goed uitgevoerd, een belangrijke strategische zet om tot een optimale transfer te komen. Bij blended learning komen groepsprocessen en individuele leerprocessen het beste tot hun recht.
Een goede transfer vraagt om tijd en motivatie, zowel aan de opdrachtgevers- als opdrachtnemerskant. Daarom is het belangrijk om hier bij de start van het opleidingstraject heel duidelijk over te zijn. Goed leren schrijven kost nu eenmaal tijd, vooral bij de cursist. De feitelijke trainingstijd valt in het niet bij de tijd die nodig is om de schrijfvaardigheid te oefenen.
23 | 05 | 2017 | door: Willem Hendrikx