Home » De Jessias wint bij twee verkiezingen!
Nieuws16 | 03 | 2017 | door: Ave Luth

De Jessias wint bij twee verkiezingen!

We konden er gisteren niet omheen bij de Tweede Kamerverkiezingen: GroenLinks was de grootste winnaar. Jesse Klaver bracht zijn partij naar grotere hoogten. De verklaring voor die winst zou voor een deel weleens kunnen liggen in de talige, retorische constructies waar wij ons de afgelopen weken mee bezighielden: politieke frames. Kijk maar eens naar de uitslag van onze verkiezing. De Jessias is volgens onze stemmers verreweg het beste politieke frame van deze verkiezingen.

De nummers 1, 2 en 3

Met 36% van de stemmen behaalde De Jessias de eerste plek in onze verkiezing. Op de tweede plaats eindigde het frame Het volk versus de elite(s), met 20 %. Dat frame werd op de voet gevolgd door Normaal.Doen. van de VVD, dat 19% scoorde. Klaver slaat dus twee vliegen in één klap en wint volop.

Het Klavereffect

De afgelopen maanden werd Jesse Klaver gepresenteerd als de verlosser van links Nederland.  “Zou de nieuwe Jessias zijn opgestaan?”, vroeg de reporter van Jinek zich af. Het effect dat Klaver heeft op de vele stemmers die overstapten naar GroenLinks werd gisteren ook wel ‘Het Klavereffect’ genoemd.

De Jessias op een podium

De manier waarop Klaver zichzelf steeds weer presenteert, doet inderdaad aan een verlosser, een messias denken. Op dezelfde manier als hij al weken doet, beklom Jesse Klaver gisteren met opgestroopte mouwen het podium van een poptempel in Amsterdam. De Jessias op een poppodium. Zou Jesus Christ Superstar de volgende stap zijn?

De volledige uitslag

De volledige uitslag zie je in het schema hieronder. Meer lezen over de andere frames die we opnamen in deze verkiezing? Klik dan rechts door naar onze andere artikelen over bijvoorbeeld het volk versus de elite(s) , de draaier en shooting the messenger .

Beste politieke frame, Jessias

 

16 | 03 | 2017 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.