Home » Kijkje in de keuken #3: basisrecept voor een pittig pleidooi
Blog02 | 07 | 2019 | door: Ave Luth

Kijkje in de keuken #3: basisrecept voor een pittig pleidooi

In aanloop naar onze gratis Trainingspicknick op 28 augustus bieden wij je alvast enige basisrecepten uit de trainingskeuken van Hendrikx Van der Spek. Vandaag een basisrecept voor een pittig pleidooi; een garantie voor een betoog dat staat als een huis en klinkt als een klok.

Benodigdheden

  • Een helder verwoord standpunt (geen dooddoeners of algemeenheden)
  • Wat argumenten (een stuk of drie) en onderbouwing daarvan
  • Een piramide, een trechter of een ruit
  • Een flinke scheut overtuigingskracht 

 

Bereidingswijze

Stap 1: standpunt formuleren

Begin met het verwoorden van je standpunt. Neem daarvoor de tijd. Een goed standpunt heeft tijd nodig om te rijpen en voldoet aan een aantal duidelijke basiseisen. Zorg dus dat vóór je het standpunt definitief bepaalt:

  1. Je standpunt goed is afgebakend (maak het bijvoorbeeld SMART)
  2. Je standpunt kort en bondig geformuleerd is
  3. Je standpunt echt een positiebepaling of mening bevat (Tip: formuleer het door te beginnen met Ik vind of naar mijn mening…)
  4. Je standpunt concreet geformuleerd is en geen vaagheden bevat
  5. Je standpunt aan duidelijkheid niets te wensen overlaat (je mag best een beetje een confronterende formulering kiezen of het standpunt pittig aanzetten)

 

Stap 2: argumenten verzamelen en ordenen

Als je standpunt staat, is het tijd om argumenten te verzamelen. Brainstorm over alle mogelijke redenen die je ter verdediging van je standpunt kunt aanvoeren en probeer die te clusteren in (liefst drie) overkoepelende categorieën, bijvoorbeeld Financieel, Sociaal en Milieutechnisch. Hang onder deze drie koppen steeds een aantal argumenten ter onderbouwing. Noteer deze allemaal in een soort boomstructuur. Check je argumenten op logische geldigheid door de stappen van boven naar beneden steeds met het woordje ‘want’ te verbinden en van beneden naar boven met het woordje ‘dus. Levert dit logische redeneringen op? Dan onderbouwen je argumenten ook echt je standpunt.

 

Stap 3: bepaal je vorm

Heb je al je argumenten verzameld? Bepaal dan de beste vorm voor je uitwerking: kies voor een piramide, een trechter of een ruit. Bij een piramide geef je eerst je standpunt en onderbouw je dat vervolgens met je argumenten, bij een trechter werk je omgekeerd en geef je eerst de argumenten en besluit je met je standpunt. Wanneer je voor maximale duidelijkheid van je standpunt wilt gaan, open en sluit hier dan mee en kies op die manier voor de ruitvorm.

 

Stap 4: voeg overtuigingskracht toe

De laatste stap is de belangrijkste: breng je betoog of pleidooi met overtuiging! Een pittig pleidooi staat of valt met de overtuigingskracht die je eraan weet toe te voegen. Schrijf je je betoog uit? Gebruik dan pakkende tussenkopjes die je argumenten weerspiegelen, open je alinea’s steeds met je kernboodschap en gebruik veel signaalwoorden (dus, want, omdat, ten eerste, daarnaast, concluderend). Breng je je betoog mondeling? Speel dan bewust met je stem en gebruik de VITA-formule: varieer daarbij in Volume, Intonatie, Tempo en Articulatie. Eet smakelijk!

 

Meer recepten?

Wil je meer weten of heb je behoefte aan meer recepten? Schrijf je dan in voor onze Trainingspicknick en loop op 28 augustus mee met de trainers/chefs van Hendrikx Van der Spek.

 

Henri Raven

02 | 07 | 2019 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.