Home » Kijkje in de keuken #5: Schrijvers koelbox (toolbox)
Blog16 | 07 | 2019 | door: Ave Luth

Kijkje in de keuken #5: Schrijvers koelbox (toolbox)

Koelbox

Als ik vroeger met mijn familie op vakantie ging naar Frankrijk, namen we een koelbox mee vol met producten waar we echt niet drie weken zonder konden. In onze koelbox zaten eigenlijk altijd pindakaas, chocopasta en hagelslag. Daarnaast nam mijn moeder nog een hele doos met droge etenswaren mee, zoals pasta en Wereldgerechten. Waar we ook stonden: er was altijd eten. Voor schrijven geldt eigenlijk hetzelfde: een paar ingrediënten zorgen al snel voor een goede basis. In deze blog laat ik zien welke ingrediënten in de koelbox (toolbox) van iedere schrijver zouden moeten zitten.

1. Je doel en doelgroep

Niet letterlijk natuurlijk, maar een goed beeld van je doelgroep en het doel van je tekst is al de helft van het werk. Veel schrijvers gaan alleen uit van wat zij willen vertellen en vergeten welke informatie nuttig is voor de lezer.

2. Maatbekers en bakjes

Als je kijkt naar een kookprogramma, staan de ingrediënten altijd al klaar in de juiste afgemeten of afgewogen hoeveelheden. Dat scheelt enorm! Of je nu een taart bakt of een tekst schrijft: verzamel eerst de juiste ingrediënten, weeg alles netjes af en mix alles daarna tot een logisch geheel.

3. Check, check, dubbelcheck

Heb je aan alles gedacht? Controleer of de tekst de juiste toon heeft, of hij begrijpelijk is en of er geen spelfouten of formuleerproblemen in staan.

4. In plakjes

Denk ook na over hoe je de tekst serveert. Een cake eet je ook niet in één keer, maar in plakjes. Dat geldt ook voor teksten. Zorg voor goede alinea’s met tussenkopjes die de lezer goed kan scannen.

Lees smakelijk!

28 augustus Trainingspicknick

Voor woensdagmiddag 28 augustus hebben we een heerlijke Trainingspicknick gepland. Een middag waarop we onze klanten een gratis kijkje in onze keuken bieden, zodat ze weten wat er dit najaar nieuw is op ons menu. Er is voor ieder wat wils! Zo kan de picknickmand bijvoorbeeld worden gevuld met Free writing als voorgerecht, 10 tips voor je pitch als hoofdgerecht en een dictee als nagerecht. Wil je je voor de Trainingspicknick inschrijven? Dat kan via ons inschrijfformulier!

16 | 07 | 2019 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.