Home » Link baiting: vissen in een volle vijver
Blog03 | 10 | 2016 | door: Ave Luth

Link baiting: vissen in een volle vijver

Een link bait is content die zó interessant is dat bezoekers aan je website ernaar willen linken. Dat is belangrijk om twee redenen. Allereerst vormen externe links extra bruggetjes naar je website waarover potentiële klanten kunnen binnenkomen. Ten tweede zorgen goede externe links voor een hogere ranking in Google. Alle reden dus om hieraan veel aandacht te besteden. Hoe zorgt u ervoor dat u meer links krijgt?

Wat doet Google met links?

Linkbuilding is een belangrijke strategie om bovenaan de lijst met zoekresultaten bij Google te komen. Vroeger ging het daarbij puur om het aantal links, maar tegenwoordig kijkt Google ook naar de kwaliteit. Kwaliteit wordt bepaald op basis van een aantal factoren. Eén daarvan is het aantal woorden van de verwijzende pagina: hoe meer, hoe beter. Een tweede is de relevantie. Als je een kapperszaak hebt en je neef heeft een slijterij, dan heeft het niet zo veel zin als je neef naar jouw website verwijst. Maar als je concurrent naar jou verwijst, is de relevantie groter. Tot slot noemen we de domeinleeftijd: hoe ouder, hoe betrouwbaarder in de ogen van Google.

Killer content blijft belangrijk

De belangrijkste reden om te verwijzen naar jouw website is dat bezoekers er iets vinden dat de moeite waard is. Actuele informatie, handige tips, een scherp geschreven blog: dat kan allemaal werken. Zorg ervoor dat je wat te vertellen hebt en zorg dat je het beter vertelt dan de concurrent. Maar goede content alleen is niet genoeg. Kwaliteit verkoopt zichzelf niet op internet: je content heeft een duwtje in de rug nodig.

Tien leuke manieren om een kop te maken

Een pakkende kop is het eerste duwtje. Koppen met getallen doen het goed, vooral als ze een belofte in zich dragen:

Ook koppen waarmee je suggereert dat een bezoeker snel geld kan verdienen, doen het goed. Vandaar ook de woorden ‘winnen’ en ‘gratis’ in de voorbeelden hierboven. Dus een kop als ‘Win een gratis workshop’ doet het ook goed (vooropgesteld dat het een leuke workshop is). Kijk ter inspiratie maar eens op de website www.gratis.nl, een concurrent van www.allesvoorniks.nl.

Weggevertjes

Cadeautjes zijn ook gratis, dus ook daar kun je links mee uitlokken. Daarbij kan het gaan om leuke gadgets, zoals een muismat, maar je kunt ook kennis weggeven. Denk bijvoorbeeld aan whitepapers of e-books. Veel bedrijven geven dat soort cadeautjes weg als je eerst een formulier invult met je naam en adres: dat is weer handig voor de marketingafdeling. Het mes snijdt aan twee kanten.

Leef je uit

In de wereld van link baiting is beeld onmisbaar: foto’s, video’s of cartoons. Van schattige kattenfoto’s tot schokkende nieuwsfoto’s: meestal slaat eerst het beeld toe en volgt het lezen daarna. Heb je bijvoorbeeld een glazenwassersbedrijf? Dan kun je je lezers helpen met de volgende beeldende ‘tips’ hoe je je raam vooral niet moet schoonmaken.

Maak delen gemakkelijk

Als je wilt dat bezoekers linken, moet je het ze niet te moeilijk maken. Zorg ervoor dat de knoppen richting sociale media op elke pagina binnen handbereik liggen. Gebruik bijvoorbeeld een paneeltje zoals hiernaast. Delen is vaak een impuls: als het niet snel gaat, dan maar niet.

Tot slot: market je content

Goede content verkoopt zichzelf, toch? Nou nee. Niet met 966 miljoen websites in de lucht (zomer 2016). Je content kan nog zo goed zijn, maar als je bezoekers dat niet te horen krijgen, komen ze toch niet. Dus deel, post, tweet en blog totdat iedereen die ertoe doet weet wat u kunt en waarom u de beste bent. Succes!

Erik van der Spek, tekstschrijver en communicatieadviseur

03 | 10 | 2016 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.