Home » Mag het ook digitaal? Het nakende einde van de papieren brief
Blog29 | 06 | 2016 | door: Ave Luth

Mag het ook digitaal? Het nakende einde van de papieren brief

“Wilt u de polisvoorwaarden nog op papier ontvangen of mag het ook digitaal via uw account op onze website?” (op Twitter:) “Hallo PostNL, mijn pakket is beschadigd binnengekomen. Hoe gaan jullie dat oplossen?” De tijd dat we geen keus hadden en alleen papieren brieven konden versturen, ligt al ver achter ons. Door de razendsnelle communicatie via social media is het definitieve einde van de papieren brief slechts een kwestie van tijd. Kroniek van een aangekondigde dood.

Klachtenregen via Twitter

Waar er eerder nog weleens een week voorbij kon gaan voordat je klacht beantwoord werd, kunnen bedrijven nu niet anders dan zo snel mogelijk reageren. Een klacht is via Twitter zo geuit en voor iedereen zichtbaar. Bij de Nederlandse Spoorwegen, Post NL en KPN zijn teams de hele dag bezig met het beantwoorden van berichtjes die klanten via Twitter versturen. Het desbetreffende bedrijf reageert vaak binnen een halfuur met de vraag of de klant via een persoonlijk bericht zijn of haar gegevens door wil geven. “Dan check ik het meteen even voor je.”  Weg papieren klachtenbrief.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

De Belastingdienst moest er ook aan geloven en startte in oktober 2015 de campagne ‘Vaarwel blauwe envelop’. Het is de bedoeling dat de blauwe envelop stap voor stap verdwijnt uit de Nederlandse brievenbussen. De komende twee jaar krijgen we de brieven nog zowel met de papieren post als met de digitale post, maar daarna is het echt voorbij. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met digitale communicatie zijn er hulpverleners beschikbaar, die iedereen de digitale snelweg op bonjouren. Weg blauwe brief.

Digitaal solliciteren

Sollicitatiebrieven en cv’s via internet versturen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bij veel vacatures is er zelfs al niet eens meer een mogelijkheid om per papieren brief te solliciteren. Er zijn ook werkgevers die hun sollicitanten de mogelijkheid geven om een formulier op de website in te vullen. Dan komt er ook geen e-mailverkeer meer aan te pas. Nog een stap verder gaat LinkedIn. Bedrijven kunnen via ‘Apply with LinkedIn’ hun vacatures online zetten. Zo kun je met je eigen LinkedIn-profiel solliciteren op een functie. Zonder papieren brief, e-mail of invulformulier dus. Weg sollicitatiebrief.

Arme postbode

Hoewel de optie om een papieren brief te versturen hier en daar heus nog wel bestaat, communiceren de meeste bedrijven dus alleen nog digitaal. En leuk of niet: die ontwikkeling is onomkeerbaar. De postbodes kunnen beter vandaag nog hun omscholingstraject starten.

Ave Luth, trainer-adviseur

29 | 06 | 2016 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.