Aan het eind van het jaar verschijnen er veel trendlijstjes voor het komende jaar en analyses voor het volgende jaar. Eén van de trends die Frankwatching signaleert voor 2020 is dat mobile first steeds belangrijker wordt. Maar hoe maak je je webteksten nu geschikt voor mobiel?
Sinds juli 2019 bepaalt Google de positie van zoekresultaten ook op leesbaarheid op mobiel, omdat steeds meer gebruikers websites bezoeken op hun smartphone in plaats van op de PC. Google analyseert voortdurend welke websites het meest relevant zijn bij de zoektermen van de gebruiker. Webteksten die goed leesbaar zijn en antwoord geven op de vraag van de gebruiker komen hoger in de zoekresultaten. De gebruiker bekijkt vooral de bovenste zoekresultaten en het doel van veel organisaties is dan ook om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Om te bepalen wat relevante content is, analyseert Google voortdurend de teksten die verschijnen.
Voordat je teksten maakt die goed leesbaar zijn op de smartphone is het belangrijk dat de website zelf ook goed te lezen is op een klein scherm. De schermgrootte van de meeste smartphones is maximaal 5 inch. Dat is een derde van de meeste laptopschermen. Google raadt daarom aan om te kiezen voor een responsive webdesign. Daarmee is de weergave goed leesbaar op verschillende apparaten zonder extra werk.
Wil je weten of je website mobielvriendelijk is? Test ‘t!
Iconen door Freepik van flaticon.com
Grotendeels gelden dezelfde principe voor mobile first als voor alle andere teksten, maar je moet nog meer je best doen voor mobiele gebruikers. De telefoonlezer kan teksten nauwelijks scannen op lengte en heeft geen overzicht van het hele artikel op de smartphone. Hieronder vind je drie tips om je teksten te optimaliseren voor de telefoon.
Dit geldt voor alle teksten, maar bij mobile first is het belangrijk om te toetsen hoe lang de lezer moet scrollen voordat hij/zij bij de relevante content komt, bijvoorbeeld door een grote afbeelding. In het beste geval ziet de gebruiker direct de belangrijkste info zonder al te veel scrollen.
Omdat de gebruiker bijna nooit het overzicht heeft van het hele artikel is het belangrijk de lezer bij de hand te nemen. Zorg voor informatieve tussenkoppen die je eventueel al bovenaan als klikbare leeswijzer zet. Zo kan de lezer direct naar de meest relevante content voor hem/haar. Maak alinea’s nog korter dan je gewend bent en optimaliseer afbeeldingen en video’s voor de telefoon. Check ook altijd hoe het artikel er op mobiel uitziet voordat je het publiceert.
Een focus keyphrase is meta-informatie waarmee zoekmachines je tekst makkelijker kunnen lezen en de relevantie kunnen bepalen. De focus keyphrase beschrijft je artikel in één zin of zinsdeel en sluit goed aan bij de andere keyphrases die je op je website gebruikt. Hoe specifieker de keyphrase is, hoe sneller je bovenaan de zoekresultaten komt. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om bovenaan te komen in de zoekresultaten bij het “thee” en veel makkelijker bij “biologische losse thee”. Een goede keyphrase:
Meer informatie over SEO en meta-informatie vind je in een eerder artikel.
20 | 01 | 2020 | door: Ave Luth