Home » Het nieuwste frame: Normaal. Doen.
Blog26 | 01 | 2017 | door: Willem Hendrikx

Het nieuwste frame: Normaal. Doen.

Naast oude frames die weer worden geactiveerd zoals Het Volk en De Elite is er sinds afgelopen maandag een nieuw frame. Het is de boodschap die de VVD in haar recente paginagrote brief naar voren brengt: “Normaal. Doen.”. Omstandig legt Mark Rutte in deze ouderwetse vorm van long copy uit dat we weer normaal moeten doen in Nederland. Halverwege de tekst lijkt hij zich vooral te richten op de immigranten in ons land. Als ze niet normaal doen mogen ze weer vertrekken.

Het frame dat hij neerzet voor de verkiezingen is dus: we moeten weer normaal doen. Wellicht hebben de spindoctors van de VVD te vaak gekeken naar het reclamespotje van Bennie Jolink (voorman van de popgroep Normaal) voor de SNS Bank.

Reframing

Het blijkt een gevaarlijk frame, want het is algemeen en ook vaag. Want wat is precies normaal? Er zijn enige redenen waarom de VVD dit frame beter niet had kunnen gebruiken. Allereerst is het een frame dat gemakkelijk door de tegenstander gereframed kan worden. De PvdA vult het frame Normaal. Doen. op een andere manier in:

Je eigen frame keert zich tegen je

Maar het grootste gevaar is natuurlijk dat je als partij of politicus in je eigen frame valt. In het geval van Normaal. Doen. is die kans groot. Iedere politicus doet namelijk weleens iets wat volgens de kiezer niet door de beugel kan.

Dezelfde avond van de dag dat de VVD de paginagrote brief over Normaal. Doen. in de grote dagbladen publiceerde, keer het frame zich al tegen de partij. VVD-minister Van der Steur heeft wellicht toch gelogen over de “bonnetjesaffaire”. Is dit dan het Normaal. Doen. waar het de VVD om gaat?

Kiezer bepaalt succes van een frame

Uiteindelijk bepaalt de kiezer het succes van het frame Normaal. Doen. Levert het frame toch stemmen op, zijn er ongeruste Nederlanders die dankzij deze insteek van de VVD weer op deze partij gaan stemmen?… Dan was het frame, ondanks alle kritiek, toch succesvol. Peilingen en verkiezingen zullen het uitwijzen.

26 | 01 | 2017 | door: Willem Hendrikx
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.