Home » Normaal doen in de zandbak
Communicatie27 | 02 | 2017 | door: Erik van der Spek

Normaal doen in de zandbak

Alsof we nog niet genoeg geruzie tijdens de debatten zien, heeft het CDA ook een spotje gemaakt waarin kinderen ruziemaken. Een jeugdige Geert en Mark maken ruzie over wie later als Prins Carnaval de praalwagen mag besturen. De jonge Buma treedt op als vredestichter en vertelt dat hij later premier wil worden: ‘Iemand moet de verstandigste zijn!’

In het spotje echoën het ‘Pleur op’ en ‘Doe even normaal man’ weer als vanouds heen en weer. Normaal lijkt (met ‘verbinden’) een van de centrale begrippen van de verkiezingscampagne te worden. We schreven al eerder over het frame Normaal.Doen dat de VVD-campagne sinds de brief van Rutte bepaalt. Maar veel partijen geven hun eigen interpretatie aan wat normaal is. Normaal wordt daarmee een handig stopwoordje, of om in carnavalstermen te blijven, een worstenbroodje waarvan je de inhoud geheel naar eigen smaak kan samenstellen. En die inhoud kan na de verkiezingen best anders zijn dan daarvoor.

Boemerang

We lieten ook al eerder zien dat je frame zich gemakkelijk tegen je kan keren. De avond van de publicatie van Rutte’s brief gooide VVD-minister Van der Steur al roet in het eten. Zijn voortijdige (maar nauwelijks vroegtijdige) ontslag gaf een nare nasmaak aan het Normaal.Doen van Rutte. Terwijl ik deze tekst tik is er al weer een spoedberaad over Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar, met zijn ‘ego in de grotere herenmaten’ (de Volkskrant). Ook een gevalletje Normaal.Doen?

Psycholoog

Overigens is ruziemaken in de zandbak heel normaal. Vredestichter spelen is al wat uitzonderlijker, maar een jongetje dat op de kleuterschool premier wil worden, dat is echt een geval voor de kinderpsycholoog.

27 | 02 | 2017 | door: Erik van der Spek
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.