Home » Praten met dieren
Communicatie09 | 06 | 2016 | door: Erik van der Spek

Praten met dieren

Op 10 juni begint het EK in Frankrijk. Dat betekent weer overuren voor de voorspellers van de uitslagen. Onder hen een groeiend aantal dieren: Paul de octopus is inmiddels ter ziele, maar hij heeft een groot aantal opvolgers, waaronder een schildpad, een olifant en een panda. Maar misschien schuilt in uw huisdier ook wel een voetbalkenner? Hij kijkt per slot van rekening genoeg tv…

Om te weten of uw huisdier verstand heeft van voetbal, moet u natuurlijk wel met hem (of haar) kunnen praten. Geen probleem: in de afgelopen jaren is er een wildgroei ontstaan aan cursussen op dit gebied. Zo biedt Frederike (www.frederike.eu) de cursus Intuïtief Communiceren met Dieren aan: “Tijdens deze cursus leer je contact te leggen met mijn dieren, met je eigen dieren, met de dieren van de medecursisten en met overleden dieren.” Naast onderwerpen als ‘Wat onze huisdieren ons kunnen leren’ staan er ook meer exotische thema’s op de agenda, zoals ‘Je huisdier als geestendetector’ en ‘Communiceren met dieren bij hooggevoeligheid’.

Dierentolk
Praten met dieren beperkt zich niet tot honden en katten. Ook konijnen doen het goed, aldus www.dierentrainer.nl: “Vooral de oren van uw konijn vertellen u veel. Een konijn met rechtopstaande oren is dan ook iets makkelijker te lezen dan een hangoorkonijn.” Maar ‘dierentolk’ Irene gaat nog verder: zijn kan praten met ieder dier, lezen we op www.petspace.nl. “Van paard tot hamster en van vlieg tot leeuw.” Zijn er dan geen dieren die niet willen praten? “Of een dier makkelijk communiceert ligt aan het dier”, legt Irene uit. “En er moet een klik zijn. Ik zeg altijd: alles mag, maar je hoeft niets. Ik stel me open, kijk maar of je me kunt vertrouwen. Meestal werkt dat heel goed.”

Pratende halsband
Maar misschien zijn deze cursussen al achterhaald; inmiddels zijn er digitale ontwikkelingen die de dierentolk overbodig maken. Zo heeft Google ‘Translate for Animals’ gelanceerd, een app waarin bedreigde diersoorten met ons kunnen praten. Heel innovatief is ook de zogenoemde Catterbox (http://catterbox.com/), ‘The world’s first talking cat collar’. Deze halsband vertaalt het gemiauw van uw kat direct in duidelijke vragen en instructies, zoals ‘Ik heb honger’, of ‘Maak de deur open’.

Voorspellingen
Hoe zit het met die voorspellingen? Tijdens het laatste WK hadden we bijvoorbeeld in Brazilië de zeeschildpad Big Head, die correct voorspelde dat Brazilië van Kroatië zou winnen. China maakt gebruik van een panda, Ying Mei, die de winnaar aanwijst door uit een voedselbak te eten waarbij de vlag van het winnende land hangt (inmiddels mag dat niet meer). Ook de Duitse Nelly, een olifant, heeft een goede trackrecord. Het bijzonder daarbij is Nelly écht voetbalt en de bal in het doel van het verliezende land trapt.

En uw huisdier? Misschien is het maar het beste om bij uw pogingen tot communicatie het volgende aforisme van Nan Porter in uw achterhoofd te houden: “If cats could talk, they wouldn’t”.

 

09 | 06 | 2016 | door: Erik van der Spek
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.