De moeder van alle stroomstoringen duurde uiteindelijk anderhalf uur. Maar ook zonder netstroom deden internet, Twitter en Facebook het uitstekend. Iedereen communiceerde zich suf, behalve de partijen waarvan je het zou mogen verwachten: “Er staat in de Bijenkorf al drie uur een Belg op de roltrap.”
Als het gaat om stroomonderbrekingen, is Nederland een gezegend land. Wij moeten het gemiddeld 29 minuten per jaar zonder stroom doen. In Frankrijk is dat 53 minuten, in Engeland 70, in de VS 214. In Coimbatore, een Indiase industriestad, valt de stroom 21 uur per dag uit. India heeft dan ook een speciale website waar je de stroomstoringen kunt volgen: http://powercuts.in/. Misschien is het juist die onwennigheid waardoor de ‘Megagrote stroomstoring des doods’ (Geenstijl.nl) er zo inhakte.
Na een half uur kwamen de eerste grappen al binnen via Twitter. “Er staat in de Bijenkorf al drie uur lang een Belg op de roltrap.” Veel liftgrappen: “Zo. Ik verwacht over negen maanden mijn tweede kind.” Zoals gebruikelijk moest NS het weer ontgelden: “Ik denk dat dit de eerste #storing is waar de #NS zelf niets aan kan doen! Hulde.”
Maar er waren ook de nodige tweets die de ernst van de storing relativeerden: “Al de hele ochtend totaal geen stroomstoring, hebben jullie dat ook?” twitterde een gelukkige buiten de zone vol leedvermaak. En uit het noorden kwam de tweet: “Even geen stroom in het westen en het land is te klein……terwijl Groningen al jaren schudt.”
Maar wie er ook twitterde, niet netbeheerder Tennet. Wel stuurde het bedrijf vier minuten na het begin van de stroomstoring een ‘operationeel bericht’ waarin aangegeven werd dat een ‘NIET NORMALE NET-TOESTAND’ was afgeroepen. Niet echt informatief. Om 10.19 volgde de eerste tweet: ‘Er wordt hard gewerkt aan herstel’. Fijn om te weten. Crisiscommunicatie lijkt nog terra incognita voor deze netbeheerder.
Uiteindelijk gaat om 10.45 uur het licht weer aan. “Mensen applaudisseren voor een anderhalve eeuw oud fenomeen waar ze enkele minuten zonder moesten doen”, schrijft Geen Stijl. En nog een laatste tweet: “Lezers in Nigeria vragen zich vertwijfeld af waarom de #stroomstoring niet in hun krant stond.”
28 | 03 | 2015 | door: Erik van der Spek