Niet SMART, maar PRISMA

Voor zorgprofessionals hoort het bij hun dagelijkse werkzaamheden: rapporteren. Omdat nu ook patiënten, cliënten, hun ouders of familieleden meelezen, moeten rapportages nu aan extra eisen voldoen, zoals begrijpelijkheid en objectiviteit. Er zijn allerlei methodes en richtlijnen die zorgorganisaties al gebruiken: taalniveau B1, Signs of Safety, SMART, de SOAP- of SOEP-methode, Samen1Plan om er maar eens een paar te noemen. Wat minder bekend is PRISMA. Collega’s Annelies Buurman en Lisanne Tuin gaven een presentatie hierover aan de zorgprofessionals van Voorzet Autisme.

Wat is PRISMA?
Net zoals bij SMART staan de letters voor verschillende aspecten van het doel dat je formuleert. De overlap met SMART is groot: alleen de P en de I zijn nieuw. (Voor degenen die SMART even niet paraat hebben: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden ). De P staat voor positief en de I voor de ik-vorm.

Positief
Het idee achter het positief formuleren van doelen is dat het fijner is iets positiefs na te streven dan iets negatiefs. Je denkt dus minder in het afleren van negatief gedrag of in beperkingen die iemand heeft.

Ik-vorm
Bij Voorzet schrijven de cliënten mee aan hun eigen doelen. En om die doelen extra persoonlijk te formuleren wordt gekozen voor de ik-vorm. Je schrijft dus niet als zorgprofessional in de derde persoon over je cliënt, maar de cliënt schrijft in de ik-vorm over zichzelf.

Voorzet Autisme
Voorzet Autisme is gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Ze verzorgen jobcoaching, behandeling, ambulante woon- en onderwijsbegeleiding en begeleiding tijdens vakantie en vrije tijd.

Tags :

Deel dit :