Home » Goed voornemen voor 2020: werken aan gesprekstechnieken
Nieuws06 | 01 | 2020 | door: Ave Luth

Goed voornemen voor 2020: werken aan gesprekstechnieken

Het is 2020! Hoewel sommige van je goede voornemens wellicht al gesneuveld zijn, zullen er vast ook nog een paar overeind staan waar je de komende tijd mee aan de slag kunt. Ook Hendrikx Van der Spek heeft een aantal goede voornemens voor het komende jaar. Een daarvan: veel trainingen Gesprekstechnieken geven.

In 2019 zijn er al een aantal organisaties geweest die samen met ons hebben gewerkt aan hun mondelinge communicatie. Hoe breng je je boodschap goed over, ook als dat een moeilijke of gevoelige boodschap is? Ons voornemen voor 2020 is om nog veel meer organisaties verder te helpen op het gebied van mondelinge communicatie en te oefenen met verschillende soorten gesprekstechnieken. Als voorproefje voor die trainingen delen we hierbij alvast 6 tips voor een effectief gesprek. Wie weet wordt ‘werken aan gesprekstechnieken’ na het lezen van de tips ook jouw goede voornemen!

Tip 1: Luister!

Veel mensen luisteren niet echt. Ze zijn vooral bezig met te bedenken wat ze zelf gaan zeggen. In een goed gesprek luister je zorgvuldig naar je gesprekpartner en reageer je daarop, zonder gelijk je eigen verhaal af te steken of tot een afspraak of oplossing te willen komen.

Tip 2: Vat samen

Geef aan het einde van het gesprek, maar ook tussendoor, steeds een samenvatting van wat er besproken is. Dit doe je om te checken of jullie elkaar goed begrepen hebben, maar ook om te laten zien dat je goed geluisterd hebt.

Tip 3: Stel (open) vragen

Vooral als je het niet eens bent met je gesprekspartner, kun je snel vervallen in je eigen oordeel. ‘Daar klopt niets van.’ Door vragen te stellen kun je erachter komen waarom iemand iets zegt. Stel ook gerust vragen als je iets niet begrijpt. Dat is niet ‘dom’.

Tip 4: Zorg voor een gezamenlijk doel

Formuleer aan het begin van het gesprek gezamenlijk wat jullie met het gesprek willen bereiken. Dat kan van alles zijn: een afspraak maken, standpunten uitwisselen en een discussie voeren, informatie uitwisselen, problemen bespreken etc. Doe je dit niet dan is het voor beide partijen onduidelijk wanneer het gesprek afgelopen is.

Tip 5: Leef je in in je gesprekspartner

Als je niet begrijpt wie je gesprekspartner is, is het lastig om tot een goed gesprek te komen. Zorg er dus voor dat je erachter komt wat hem beweegt, wat hij weet, wat hij wil of hoe hij zich voelt. Dan kun je je eigen communicatie daarop afstemmen.

Tip 6: Zorg voor een prettige sfeer

Eigenlijk komen alle bovenstaande tips hierin samen: geef aandacht. Zorg verder voor goed oogcontact, een ontspannen gezichtsuitdrukking en een actieve luisterhouding.

Meer informatie

Geïnteresseerd geworden in een van onze trainingen gesprekstechnieken? We bieden onder andere de training Basis gesprekstechnieken aan, maar zijn er ook speciaal voor zorgprofessionals met de training Gesprekstechnieken in de zorg. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een advies op maat. We helpen je graag verder!

06 | 01 | 2020 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.