Home » Onderzoek naar begrijpelijke patiëntenfolders
Nieuws en blogs10 | 11 | 2022 | door: Annelies Buurman

Onderzoek naar begrijpelijke patiëntenfolders

Congenitaal, hematogeen, morbus: deze termen vond ik in patiëntenfolders van ziekenhuizen. Onbegrijpelijk voor een lezer zonder medische achtergrond. Maar hoe kan een ziekenhuis patiëntenfolders begrijpelijk maken voor álle patiënten? Op deze vraag geef ik antwoord in mijn onderzoek in het kader van mijn stage bij HVdS. In dit blog een korte update van mijn onderzoek. Ook kun je je alvast inschrijven voor een samenvatting van mijn onderzoeksresultaten.

Achtergrond van het onderzoek
Het is belangrijk dat ziekenhuizen hun patiënten duidelijke informatie geven. Patiënten willen immers begrijpen wat hun ziekte of aandoening inhoudt en wat de mogelijke behandeling is. Ook bij de ziekenhuizen zelf staat patiëntgerichte communicatie hoog in het vaandel. Onder patiëntgerichte communicatie vallen naast een heldere website ook begrijpelijke patiëntenfolders. En deze laatste onderzoek ik.

Wat houdt het onderzoek in?
In mijn onderzoek geef ik antwoord op de vraag ‘Op welke manier maken ziekenhuizen hun patiëntenfolders begrijpelijker?’ Voor deze vraag kijk ik zowel naar het tekstbeleid van de ziekenhuizen, als naar de tekstuele aanpassingen die zij doen om tot begrijpelijke patiëntenfolders te komen. Ik heb al een aantal interessante interviews gehad en ben begonnen met de tekstanalyses.

Tot welke inzichten leidt het onderzoek?
De uitkomsten van dit onderzoek geven weer hoe de deelnemende ziekenhuizen omgaan met begrijpelijke folders voor patiënten. Wat is hun tekstbeleid daarvoor? Wat gaat er goed en waar is nog verbetering mogelijk? Ik hoop dat zowel de deelnemende als andere ziekenhuizen hier hun voordeel mee kunnen doen!

Wil je mijn onderzoeksresultaten ontvangen?
Als je geïnteresseerd bent in een samenvatting van mijn onderzoeksresultaten, dan kun je je daarvoor alvast inschrijven. Stuur daarvoor een mailtje naar info@hvds.nl. Ik verwacht de resultaten begin februari te publiceren.

Nikki Geuzendam

 

10 | 11 | 2022 | door: Annelies Buurman
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.