Tijdens de coronacrisis bieden we al onze trainingen online aan, maar ook na de crisis is het natuurlijk mogelijk om trainingen online of als blended learning te volgen. Net als onze incompanytrainingen zijn de online trainingen ook maatwerk met een programma dat we in overleg samenstellen. Maar wat is nu het verschil tussen een online training, blended learning en een incompanytraining?
Onze online trainingen zijn erop gericht om de aandacht van deelnemers vast te houden. Het risico van een online training is dat deelnemers makkelijker afgeleid raken door bijvoorbeeld een mail of mobiele telefoon. Met kleine groepjes, korte leerblokken en extra oefeningen houden we het leerrendement en de betrokkenheid hoog. De groepsgrootte stemmen we daarbij af op de leerwensen. Een van de deelnemers zegt over onze online training zegt:
Er was voldoende afwisseling in actie-luisteren naar uitleg en ook voldoende ruimte om ergens op te reageren. Ik denk dat we ‘live’ meer interne discussie hadden gehad over wat we moeten schrijven in plaats van hoe we dat moeten doen. Nu dus snel en efficiënte training gehad in hoe we dit moeten doen.
Onze blended learning was al langer een succes. Meestal is dat een combinatie van een e-learning gevolgd door een groepstraining of workshop. Bij een e-learning ligt de verantwoordelijkheid van het leerproces bij de deelnemer. De deelnemer volgt zelfstandig de theorie via filmpjes en met opdrachten tussendoor. Via een e-learning kan een grote groep mensen de theorie tot zich nemen, maar je kunt tussendoor geen vragen stellen aan een trainer.
Een e-learning in combinatie met de training brengt het beste van beide. In de training kunnen deelnemers hun vragen stellen en ze krijgen direct feedback. De theorie hebben ze zich vooraf al zelf eigen gemaakt, waardoor de training vaak korter is.
Bekijk een voorbeeld van onze theoriefilmpjes.
Ook een combinatie tussen e-learning en online training is mogelijk. De deelnemers volgen dan de theorie via de e-learning, deelnemers passen de theorie toe op hun eigen werk dat we in kleine groepjes bespreken in de online training. Ook is het mogelijk om een vragenuurtje te organiseren na de e-learning en voor de online training. Deelnemers houden tijdens de e-learning hun vragen bij en delen die met de trainer. De trainer verzamelt alle vragen en komt daarop terug in de online training.
Blended learning is dus altijd een combinatie tussen verschillende leervormen. Het kan een combinatie zijn tussen een e-learning en een (online) training, maar ook een training face-to-face kan gecombineerd worden met online begeleiding. Kortom, er zijn veel combinaties mogelijk! Het grote voordeel is dat de stof op verschillende momenten en op verschillende manieren wordt verwerkt. Dat heeft een positieve effect op het leerrendement.
Meer weten over leerrendement? We schreven eerder een artikel over ‘transfer’.
E-learning is een zelfstandige vorm van leren. De cursist kan zelf bepalen waar en wanneer hij de e-learning volgt, maar meestal kan hij geen vragen tussendoor stellen. We plannen online trainingen altijd in. Je kunt ze volgen als individu maar ook als groep. Bij online trainen is er altijd een trainer aan wie de cursist vragen kan stellen en die opdrachten geeft.
Welke trainingsvorm het meest geschikt is voor jouw organisatie hangt af van bijvoorbeeld hoeveel mensen je wil laten trainen. Wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@hvds.nl of bel naar 035 6237785.
08 | 06 | 2020 | door: Ave Luth