Home » ‘Vacatures voor mbo-niveau vaak te moeilijk geformuleerd.’
Nieuws en blogs01 | 03 | 2021 | door: Annelies Buurman

‘Vacatures voor mbo-niveau vaak te moeilijk geformuleerd.’

Meer dan de helft van de vacatures op (v)mbo-niveau is te ingewikkeld geschreven voor de doelgroep. Dat is de conclusie van onderzoek van Geert-Jan Waasdorp, directeur van onderzoeksbureau Intelligence Group. Hij analyseerde daarvoor 250 vacatureteksten op taalgebruik. “We zien vaak dat hoogopgeleide HR-managers en recruiters hun taalgebruik niet aanpassen aan het niveau dat van sollicitanten wordt gevraagd.” Bij Hendrikx Van der Spek begrijpen we niet zo goed hoe dat kan. Juist HR-managers en recruiters zouden dat toch bij uitstek moeten kunnen, zich inleven in hun doelgroep? Daarom in dit artikel vier tips. Voor de HR-managers en recruiters. Of eigenlijk voor de (v)mbo’ers op zoek naar een baan!

Wat gaat er mis in vacatureteksten?

Uit het onderzoek blijkt dat moeilijke of ouderwetse woorden en te lange zinnen meestal de boosdoeners zijn. Zo staat in een advertentie voor een telecommonteur bijvoorbeeld de zin: ‘Waar je ’s ochtends een compleet tv- en internetpakket installeert in een nieuwbouwwoning in Rotterdam, vervang je ’s middags een kapotte internetkabel in de binnenstad bij een oudere dame.’ Een lange-aanloopzin noemen we dat bij Hendrikx Van der Spek: een zin waarbij de bijzin voorop staat. Bovendien is de zin twee keer te lang.

Tip 1: Zorg voor begrijpelijke woorden en eenvoudige zinnen

Het is een beetje een open deur, maar gebruik alleen woorden en afkortingen die de lezer snapt. Dus pas op met jargon, managementtaal, Engelse termen en ouderwetse woorden. Soms is het verstandig ook uitdrukkingen en beeldspraak achterwege te laten. En als de zinnen dan ook niet te lang en ingewikkeld zijn, is de kans ook wat groter dat de gemiddelde (v)mbo’er ze begrijpt.

Tip 2: Geef de vacaturetekst de piramidestructuur

Veel vacatureschrijvers gebruiken hun eigen gedachtegang als structuur van de tekst. Ze beginnen met algemene informatie over het bedrijf en ‘trechteren’ dan naar de functiebeschrijving en -eisen toe. Ons advies is om de ‘piramidestructuur’ te gebruiken: belangrijkste informatie bovenin gevolgd door een toelichting, uitleg of achtergrondinformatie.

Tip 3: Zorg dat de lezer alleen interessante informatie tegenkomt

Niets zo vervelend als vacatureteksten die veel bekende informatie bevatten. Of overbodige informatie. Als recruiters en HR-managers voor het schrijven nou eerst eens een lijstje maken met de mogelijke vragen van sollicitanten, en deze vervolgens in de tekst beantwoorden… misschien krijgen ze dan ‘vanzelf’ geïnteresseerde lezers.

Tip 4: Maak pakkende koppen en gebruik opsommingen

Lezers willen graag snel de belangrijkste informatie uit een tekst filteren. Het is dus belangrijk dat ook vacatureteksten ‘scanbaar’ zijn. Zorg daarom voor (tussen)koppen die:

  • een samenhangend ‘verhaal’ vertellen;
  • langer zijn dan één woord;
  • de lading dekken;
  • pakkend en begrijpelijk geformuleerd zijn.

Verder zorgen opsommingen en korte alinea’s ook voor een snel leesbare en scanbare tekst.

Na deze tips toch hulp nodig bij het schrijven van vacatureteksten? Neem contact op met een van onze trainers of tekstschrijvers. info@hvds.nl of 035 6237785

@HR-managers en recruiters: zet ‘m op, jullie kunnen het!
@(v)mbo’ers: veel succes en plezier in je nieuwe baan 😉

01 | 03 | 2021 | door: Annelies Buurman
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.