Home » Projecten en klanten » Innovaders: handleiding voor de Wattcher

Innovaders: handleiding voor de Wattcher

Innovaders is een klein bedrijf gevestigd in het Westelijke havengebied van Amsterdam. Zo klein als ze zijn, timmeren ze behoorlijk aan de weg: in 2007 wonnen ze de Amsterdamse innovatietrofee met het concept van de Wattcher, een vernuftig apparaatje dat helpt energie te besparen. Twee jaar later is de Wattcher in productie genomen, in samenwerking met Eneco. Op 28 maart 2009 ontving burgemeester Cohen van Amsterdam één van de eerste Wattchers uit handen van Jeroen de Haas, algemeen directeur van Eneco. Voor de handleiding bij de Wattcher deed Innovaders een beroep op Hendrikx Van der Spek.

Duurzame innovaties

Innovaders houdt zich bezig met duurzame innovaties. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen producten voor derden, maar ook in eigen beheer. Een voorbeeld daarvan is de Wattcher, een apparaatje dat eenmaal in het stopcontact gestoken continu het energieverbruik in huis in de gaten houdt. Het helpt particulieren hun energieverbruik omlaag te brengen en daarmee tevens de CO2-uitstoot te verminderen. Het apparaat is ontwikkeld in samenwerking met Eneco.

Innovaders Wattcher

De vraag

De Wattcher was voorzien van een ‘meteen-aan-de-slag’ en een ‘voor-op-de-bank’ handleiding, beide door Innovaders zelf geschreven. Hierover waren ze echter niet helemaal tevreden: zowel wat betreft structuur, uitwerking en opmaak als inhoudelijk waren de handleidingen voor verbetering vatbaar. Innovaders klopte aan bij Hendrikx Van der Spek met het verzoek om hen te helpen. Bij een succesvol en innovatief product hoort natuurlijk een goede, leesbare instructie. Er was maar weinig tijd: beide handleidingen zouden in principe binnen één week definitief moeten zijn, inclusief opmaak.

De uitvoering

Het hele project kenmerkte zich door een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en HvdS. In het weekeinde kreeg een documentatiespecialist van HVdS een werkende demoversie thuisbezorgd. De maandag erop vond een eerste bespreking plaats over onder andere structuur, lay-out en juridische aspecten. Een dag later was de eerste herschreven concepttekst klaar. Hierna volgde een intensief heen en weer gaan van steeds definitiever wordende handleidingen. Opvallend was de sterke betrokkenheid van opdrachtgever: Innovaders bekeek alle teksten kritisch en kwam zelf geregeld met suggesties.

In onderling overleg besloten we eerst in Word te werken om daarna de (bijna) definitieve versie in InDesign te zetten. Daar konden dan de opmaak en illustraties worden beoordeeld.

Roseliek van de Velden van Innovaders: ‘Voor mij was dit de eerste keer om zo te werken en ik was er erg tevreden over. Het werken in Word had het voordeel dat de gemaakte aanpassingen ook beargumenteerd konden worden, via een notitie bij de betreffende aanpassing. Soms leidde dit tot een ‘dialoog’ over en weer, wat erg overzichtelijk was en waardoor we efficiënt konden werken. Op elk moment was duidelijk welke punten nog aangepast moesten worden en wie aan zet was.’

Innovaders aan het woord

Roseliek van de Velden: ‘De samenwerking met Hendrikx Van der Spek heb ik als zeer prettig ervaren. De specialist van HVdS was erg voortvarend en heeft de Wattcher zelf thuis uitgeprobeerd. Hierdoor had hij een goed beeld hoe het product werkt en kon ons naast vele taalkundige ook belangrijke inhoudelijke tips geven.

Prettig was ook dat HVdS de aanpassingen in de handleidingen waar nodig beargumenteerde. Als we twijfels hadden over een correctie, was de discussie daarover heel open. Ik vond het prettig dat we niet met een taalpurist te maken hadden, maar met iemand die suggesties aandraagt, flexibel is en graag aan onze wens wil voldoen.

De samenwerking was niet alleen efficiënt, adequaat en concreet, maar ook persoonlijk en warm. Best wel een bijzondere combinatie eigenlijk. (lachend) Achteraf gezien hadden we Hendrikx Van der Spek veel eerder in moeten zetten.’

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.