Voor Scandinavian Tobacco Group (voorheen Henri Wintermans Cigars), een van de weinige overgebleven sigarenproducenten van Nederland, heeft HVdS handleidingen gemaakt bij hun machines. Voor het proces van sigaren maken tot sigaren verpakken zijn veel en grote machines nodig. Bij deze machines is goede handleiding erg belangrijk, omdat veiligheid bij Scandinavian Tobacco Group (STG) voorop staat. Uiteraard konden wij hier bij helpen!
Scandinavian Tobacco Group (STG) is de op een na grootste sigarenfabrikant ter wereld. Het bedrijf bestaat sinds 1904. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Eersel. Belangrijkste producten zijn cigarillo’s en sigaren. STG produceert ook voor de Nederlandse markt, maar levert vooral aan het buitenland. Ook op Schiphol, in de taxfree-winkels, kunt u artikelen van STG tegenkomen.
STG heeft in 2008 een nieuwe verpakkingsmachine op de markt gebracht voor de Deense en Nederlandse vestiging. Omdat de Machinerichtlijn voorschrijft dat er bij iedere machine een goede handleiding moet komen, schakelde STG Hendrikx Van der Spek in met de vraag of wij een set handleidingen konden ontwikkelen die voldoen aan de richtlijnen uit de Machinerichtlijn. Het ging om twee handleidingen: een voor de operators en een voor de onderhoudsmonteurs. Ook moest er onderscheid worden gemaakt tussen de Nederlandse en Deense versie, omdat de machine op bepaalde onderdelen afweek. Daarbij moesten de Deense handleidingen in het Engels vertaald worden, zodat de Denen deze zelf in het Deens konden vertalen.
Nadja Vromen en Marleen Overduin van Hendrikx Van der Spek zijn bij STG aan de slag gegaan: ‘We hebben interviews gehouden met materiedeskundigen en op de werkvloer meegekeken hoe de operators met de machine werken, en hoe een monteur storingen oplost. Zo hebben we het werkproces van de operator en de zaalmonteur geïnventariseerd en dit vertaald in twee handleidingen, die de dagelijkse werkzaamheden van de operators en zaalmonteurs beschrijven. Omdat STG geen beeldmateriaal beschikbaar had, hebben we zelf foto’s gemaakt van de onderdelen van de machine. Na goedkeuring van de teksten en foto’s hebben we de Nederlandse versie aangepast voor Denemarken en vertaald in het Engels.’
Tijdens het project hebben STG en Hendrikx Van der Spek nauw samengewerkt en stonden medewerkers van STG altijd klaar om vragen te beantwoorden. Na oplevering van de handleidingen waren beide partijen dan ook zeer tevreden. Daarom vroeg STG ons opnieuw handleidingen te ontwikkelen. We hebben inmiddels handleidingen gemaakt voor een nieuwe pers-/snijband, een filtersnijmachine, een cellofanneermachine, twee outerlijnen en nog veel meer. Nog steeds verloopt de samenwerking zeer constructief. Nadja en Marleen hebben in een later stadium ook handleidingen geschreven voor de STG-vestiging in Lummen (België).
‘Binnen STG staat veiligheid hoog in het vaandel, vandaar dat wij ook naar onze interne klanten (productie) toe een complete en veilige machine af willen leveren. Dit betekent dat hierbij dus ook een CE-verklaring en de benodigde handleidingen horen. Omdat wij op dit laatste gebied geen ervaring hadden, hebben we Hendrikx Van der Spek in de arm genomen. Ons doel was om handleidingen mee te leveren die voor iedereen te lezen en te begrijpen zijn en die voldoen aan de Machinerichtlijn.
Ik moet zeggen dat ik in het begin wat sceptisch was toen bleek dat er twee dames werden gestuurd die geen technische achtergrond hebben. Inmiddels weet ik beter en kennen zij de machine wellicht beter dan wijzelf. Ze zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan en al gauw waren zij volledig thuis in de materie. Dit heeft dan ook geleid tot een goed eindresultaat, dat geheel aan onze verwachtingen voldoet. Vanwege de prettige samenwerking en het goede eindresultaat is er besloten om ook voor volgende handleidingen gebruik te maken van Hendrikx Van der Spek.’