Home » Creatief schrijven
Terug naar overzicht
Tips en trucs29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek

Creatief schrijven

U schrijft heldere, leesbare teksten, maar u mist soms de creativiteit om uw teksten echt levendig te maken. Met de volgende vijf tips kun u er iets aan doen.

Tip 1: Gebruik de vijf W-vragen
Gebruik de journalistieke vijf W-vragen om leuke invalshoeken voor uw teksten te vinden. U koppelt elke W-vraag (wie, wat, waar, wanneer en waarom) aan het onderwerp van uw tekst. Dit levert een hele lijst van mogelijke (sub)onderwerpen op. U kunt van één vraag immers wel tien maken. Verrassende invalshoeken te over! En het werkt altijd (en snel).

Creatief schrijven

Tip 2: Gebruik vergelijkingen, citaten, voorbeelden en anekdotes
Maak uw tekst levendiger. Probeer eens te werken met een metafoor, citaten, voorbeelden, anekdotes… U hoeft daarvoor helemaal niet ver te zoeken. Een vergadering kunt u vergelijken met een voetbalwedstrijd, het halen van een diploma met het beklimmen van een berg. Ga vooral na wat u van uw doelgroep weet. Wat vindt die interessant?

Tip 3: Zorg voor inspiratie met speedwriting
Een goede manier om ideeën te genereren is speedwriting. Daarbij neemt u een leeg vel papier of een leeg Word-document en vervolgens begint u zonder ophouden 10 minuten lang te schrijven over uw onderwerp. Denk niet teveel na en blijf doorschrijven. De kunst is om te blijven schrijven, juist als u denkt dat uw inspiratie op is. U wordt dan namelijk gedwongen om verder te denken en dan komen de creatieve ideeën tevoorschijn.

Tip 4: Houd uw doelgroep in het oog
Ken uw lezer: u kunt uw lezer pas verrassen als u weet wat hij verwacht. Zet een foto van de doelgroep op uw bureau en schrijf alsof u hen letterlijk toespreekt. U komt daarmee los van uw ‘schrijftaal’ en komt dichter bij uw ‘spreektaal’.

Tip 5: Maak uw tekst persoonlijk
Breng wat persoonlijkheid in uw teksten: spreek de lezer direct aan met u, stel de lezer vragen en kies een persoonlijke invalshoek.

Meer informatie
Wilt u meer weten over creatief schrijven? Bekijk dan onze training Creatief schrijven! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.