Home » Overtuigend argumenteren
Terug naar overzicht
Tips en trucs25 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek

Overtuigend argumenteren

In het heetst van het debat is het van groot belang dat u kunt blijven vertrouwen op uw argumentatie. Die moet dus goed doortimmerd zijn. Met deze tips komt u beslagen ten ijs.

Tip 1: Bereid u goed voor
Vergeet nooit uw voorbereiding: dit is de veilige haven waarnaar u altijd terug kunt keren. Een goede spreker kent niet alleen zijn eigen argumenten en sterke kanten daarvan, maar weet ook welke zwakke plekken zijn verhaal herbergt. En, nog belangrijker, een goed debater weet hoe hij zijn zwakke plekken verhult.

Tip 2: Zorg voor een goede argumentatiestructuur
Een goede argumentatiestructuur is goud waard, maar zeer moeilijk om op te stellen. Check uw argumentatiestructuur op alle schakels! Wees zeer kritisch op uw eigen betooglijnen. Denk hierbij aan de drieslag. Al het goede komt in drieën en dat geldt ook voor bijdragen aan een discussie. Drie argumenten zijn goed te behappen voor uw publiek en als u voorbOvertuigend argumentereneelden bij uw standpunt geeft, probeer dan ook te profiteren van de klassieke drieslag.

Tip 3: Verlevendig uw betoog
Verlevendig uw betoog met voorbeelden, beeldspaak en vergelijkingen. Niets is zo krachtig als een goed getroffen vergelijking. Weet u nog hoe populair Bos werd toen hij Fortis en ING van de ondergang redde? Dat was met name te danken aan zijn sterke beeldspraak.

Tip 4: Reageer effectief op drogredenen
Roep nooit ‘dat is een drogreden’, als u er één herkend hebt, maar haal deze angel op een effectievere manier uit het gesprek. Laat duidelijk blijken dat u de drogreden hebt herkend, reageer effectief en maak duidelijk dat u deze niet de doorslag laat geven in de discussie.

Meer informatie
Wilt u meer weten over overtuigen? Bekijk dan onze trainingen Overtuigend schrijven en Argumenteren in een notendop! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

25 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.