Lijnen leggen in betogen: werken met een argumentatiestructuur

Wie herkent het niet: in het vuur van je betoog sla je ineens allerlei zijwegen in. De heldere lijn van je betoog raakt ondergesneeuwd. Resultaat: betogen die bol staan van de leuke voorbeelden en illustraties, maar waar nauwelijks nog een lijn in te ontdekken valt. De oplossing? Werk met een argumentatiestructuur. In een argumentatiestructuur rangschik je je standpunten en argumenten op een logische manier. Daarmee vormt deze de basis voor elk goed betoog, mondeling én schriftelijk. Maar een goede argumentatiestructuur opstellen is lastig.

Hoofdargumenten als basis

Begin met het duidelijk formuleren van je standpunt. Dit standpunt wordt gedragen door een laag van evenwichtig gerangschikte hoofdargumenten. Die evenwichtigheid creëer je door op zoek te gaan naar overkoepelende categorieën of ‘paraplu-argumenten’. Probeer samenhang te ontdekken in je argumenten. Zijn er meerdere argumenten die met geld te maken hebben? Dan kun je deze op het hoofdniveau het beste bundelen onder de kop ‘financiële argumenten’. Op die manier wordt het makkelijker om je argumenten te structureren en voorkom je storende herhalingen. Bovendien kan je lezer of toehoorder je op deze manier beter volgen: hij krijgt je argumenten immers in een aantal overzichtelijke categorieën gepresenteerd.

Al het goede komt in drieën

Vaak zie je op het hoofdniveau drie argumenten. Dat is niet alleen overzichtelijk voor het publiek, maar geeft jou ook de mogelijkheid om de volgorde te benutten om te overtuigen. Publiek heeft namelijk vooral aandacht voor het begin en het eind van je betoog; die blijven het beste hangen. Speel hierop in door je argumenten te presenteren in de volgorde ‘zilver-brons-goud’. Zo open en sluit je sterk, je minst overtuigende argument komt in het midden terecht.

Waarom, waarom, waarom?

Je (drie) hoofdargumenten diep je vervolgens uit door steeds opnieuw de ‘waarom-vraag’ te stellen. Het antwoord op die vraag is je subargument en het antwoord op de volgende waarom-vraag je sub-subargument, etc. Wanneer je dit bij alle argumenten consequent doet, vormt zich een boomstructuur: de argumentatiestructuur, de basis voor je verhaal. Wanneer je in de presentatie van je betoog consequent deze structuur volgt, ben je in ieder geval verzekerd van een helder gestructureerd en goed te volgen verhaal. Annelies volgt inmiddels steeds het volgende stappenplan.

Zelf leren argumenteren?

Het lijkt misschien simpel om een argumentatiestructuur op te stellen, maar tijdens dat proces krijg je te maken met de nodige voetangels en klemmen. Wat is eigenlijk mijn beste argument? Wat is een afdoende onderbouwing? Hoeveel onderbouwing is nodig? Hoe speel ik in op kritiek? Betekent begrijpelijk argumenteren ook direct overtuigend argumenteren? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in onze training Argumenteren in een notendop. Als je je inschrijft voor de training van dinsdag 24 april, kun je in het kader van onze lenteworkshops je collega voor half geld meenemen!

Deel dit :