De toekomst van tekstschrijven? ChatGPT onder de loep 

Yohannes

Sinds september doe ik onderzoek naar tekstschrijven met ChatGPT. Ik heb inmiddels al een aantal interessante resultaten gevonden. In dit blog deel ik mijn drie belangrijkste bevindingen.

1: Tekstschrijven met ChatGPT is moeilijker dan je denkt
Ik heb tijdens mijn onderzoek veel geëxperimenteerd met ChatGPT. Toen ik in september begon, dacht ik dat het makkelijk zou zijn om teksten van hoge kwaliteit te maken met de chatbot. Na veel experimenteren kwam ik erachter dat dit niet zo was. Een ‘goede’ tekst maken is gemakkelijk, maar het is moeilijk om een tekst geheel foutloos te krijgen. 

2: Resultaten opnieuw produceren is lastig
Tijdens mijn onderzoek naar ChatGPT ben ik erachter gekomen dat ChatGPT een non-deterministisch algoritme is. Dit betekent dat de output van het algoritme niet 100% bepaald wordt door de input. Als twee mensen ChatGPT dezelfde opdracht geven, komt er niet hetzelfde antwoord uit. Hierdoor is het lastig om goede teksten met regelmaat opnieuw te genereren. 

3: Custom instructions maken een groot verschil
Custom instructions zijn instructies die je ChatGPT kunt geven voordat je dit programma gebruikt. In deze instructies kun je criteria schetsen waaraan de output moet voldoen. Bijvoorbeeld: ‘Zorg dat de output die je genereert altijd in de vorm van een e-mail geschreven is.’ Dan genereert ChatGPT een output met een betreft-regel, aanhef, inleiding, middenstuk en slot. De custom instructions maken een groot verschil in de kwaliteit van de teksten die ChatGPT genereert. 

Meer weten over mijn onderzoeksresultaten? In de komende blogs kun je mijn onderzoek op de voet volgen. 

Tags :

Deel dit :