Zelf goed kunnen schrijven is één ding. Maar als redacteur een collega aansturen bij het schrijven is een ander verhaal. Laat staan ChatGPT een goede tekst laten schrijven. In mijn trainingen Coachend redigeren of Schrijven met ChatGPT maak ik vaak de vergelijking tussen schrijven en zwemmen. Wie wil er zwemles hebben van iemand die zelf niet kan zwemmen? Precies. Zo verwacht je ook van je redacteur (of schrijftrainer) dat deze zelf kan schrijven. En je verwacht meer. Je wil namelijk niet alleen een zwemleraar met een zwemdiploma, maar ook eentje die dingen goed kan uitleggen. En desnoods met je in het water springt. En daar ontbreekt het vaak aan. Je moet het als schrijver (of ChatGPT) zelf maar uitzoeken. In dit blog drie simpele tips voor een beter redactieproces.
Wat is eigenlijk een goede tekst?
Het grootste probleem is de definitie van een goede tekst. Pogingen daartoe stranden in termen als ‘kort en bondig’, ‘lekker leesbaar’ en ‘de lezer meenemen in je verhaal’. Mooi hoor en helemaal waar, maar leg dat maar eens uit aan je schrijvers of ChatGPT. Een concrete uitleg met praktische schrijfadviezen wordt dat nooit. Dat is dus tip 1: stel een checklist op met concrete eisen.
‘Had dat dan eerder gezegd.’
Na die eerste stap, het opstellen van de checklist, ben je nog niet klaar. Tip 2: deel deze checklist met je schrijvers of ChatGPT vóór het schrijven. Dus liever niet als er al een eerste versie ligt. Veel minder tijdrovend als je met ChatGPT werkt. En veel minder frustrerend als je met schrijvers werkt: je hoeft als redacteur niet als juf/meester ‘met de rode pen’ aan de slag. ‘Had dat dan eerder gezegd!’ is de terechte feedback.
‘Doe het dan zelf, als je het zo goed weet.’
Mijn zwemleraar was een hele slechte, hoewel hij goed kon zwemmen. Uit alles bleek namelijk dat hij helemaal niet van zwemmen hield. Nooit heb ik hem in zijn zwembroek gezien. En een heel negatieve man ook, die nooit complimentjes gaf. Wel een ‘zwemleraar’ misschien, maar zeker geen zwemcoach. En juist dat coachen is van essentieel belang als het om schrijvers gaat. Dat is dan ook tip 3: moedig je schrijvers aan, houd hen gemotiveerd en neem hen het werk niet compleet uit handen. Anders gooien ze het bijltje erbij neer. ‘Doe het dan zelf maar, als je het zo goed weet.’ PS Deze tip geldt niet voor ChatGPT 😉