Goede voornemens volhouden? Maak ze SMART!

2024 komt inmiddels bijna om de hoek kijken. Het is bijna tijd voor goede voornemens dus. Hoe zorg je nou dat je goede voornemens volhoudt? De juiste formulering is the key to success. In dit blog volgt een lesje Hoe maak ik het eenvoudiger om m’n goede voornemens vol te houden? Het antwoord op die vraag is namelijk heel eenvoudig: formuleer je goede voornemens SMART!

SMART biedt uitkomst

In de werkpraktijk van alledag worden we te pas en te onpas geconfronteerd met ezelsbruggetjes om onze doelen concreter en meetbaar te maken. Of je nu werkt als consultant of verpleegkundige: je doelstellingen moeten altijd volgens een bepaald principe worden geformuleerd. Het SMART-principe is daarbij misschien wel het bekendste. Voor velen is het op deze manier dichttimmeren van doelstellingen vaak een crime, maar in een tijd van goede voornemens kan deze werkwijze echt een enorme uitkomst zijn. SMART formuleren is bij uitstek geschikt voor goede voornemens!

Doelen en voornemens

Eerst en vooral is een (goed) voornemen natuurlijk niets anders dan een doel dat je jezelf stelt: Dit jaar wil ik afvallen of Ik wil minder gaan drinken en meer bewegen. Het vervelende van onze goede voornemens is alleen dat we ze vaak zo vaag formuleren. Neem bovenstaande voornemens: wat is minder drinken precies? En wanneer wil je dan stoppen met roken? Hoeveel wil je afvallen? En binnen hoeveel tijd? Tijd voor SMART!

SMART; de letters op een rij

De afkorting SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Wanneer je een doel (of voornemen) SMART formuleert, neem je de vaagheid en vrijblijvendheid in de formulering ervan weg. Daarin schuilt de grote kracht van SMART-voornemens: ze geven niet alleen richting aan je voornemen, maar sturen ook je eigen gedrag. Door je voornemen SMART te formuleren, vergroot je de slagingskans ervan. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Het simpele deel: specifiek, meetbaar en tijdgebonden

De S, M en T uit SMART zijn vaak het simpelst. Specificiteit vereist dat je je voornemen duidelijk en concreet omschrijft. Je doel beschrijft waarneembaar gedrag, een waarneembare actie of een waarneembaar resultaat waaraan een getal, bedrag, percentage of ander kwantitatief gegeven verbonden is. Door dat te doen, is je voornemen meteen ook Meetbaar: hoeveel ga ik afvallen of hoeveel ga ik maximaal roken of drinken? Aansluitend daarop volgt automatisch de Tijdsgebondenheid, want wanneer begin je met je voornemen en wanneer ben je klaar? Een SMART-voornemen heeft altijd een duidelijke start- en einddatum.

Het lastigere deel: acceptabel en realistisch

De meeste mensen lukt het nog wel om hun voornemens ‘SMT’ te formuleren: Dit jaar wil ik minstens 1 kilo per maand afvallen tot ik maximaal 75 kilo weeg, zodat ik in augustus op de bruiloft mijn oude jurk/broek weer pas: specifiek, meetbaar en tijdgebonden. Maar dan begint het eigenlijke probleem van voornemens pas: want hoe zorg je ervoor dat je voornemens ook Acceptabel en Realistisch zijn? Acceptabele voornemens veronderstellen dat jij zelf ook echt je doel wilt bereiken: ben je ook echt bereid je te committeren aan je voornemen? Accepteer je het doel en het geschetste tijdpad? Is 1 kilo per maand tot augustus echt te doen of vergt dat toch te veel van jezelf?

Met die vragen hangt natuurlijk de laatste eis nauw samen: Realistische voornemens. Want wees eerlijk: als je al 20 jaar gewend bent 30 sigaretten per dag te roken en al meerdere vruchteloze stoppogingen hebt ondernomen, hoe realistisch is het dan dat je dit keer wel slaagt in je voornemen, laat staan dat je binnen een maand een ex-roker bent voor de rest van je leven? Met andere woorden: is je voornemen haalbaar met voor jou aanvaardbare inspanningen? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag, want een onbereikbaar doel motiveert sowieso niet.

Kleine stapjes

Houd dus rekening met de praktijk. Het is onrealistisch om continu 100 procent aan één doel te werken. Er zijn altijd andere activiteiten, onverwachte gebeurtenissen en afleidingen. Splits daarom (te) ambitieuze voornemens op in kleinere, haalbare voornemens. Je tussentijdse resultaten geven telkens nieuwe energie en daarmee de brandstof om je goede voornemen ook echt vol te houden. Zet hem op!

Henri Raven

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste versie bij Intermediair.

Tags :

Deel dit :