Deze ‘ik’ uit de titel had ik vorige week als cursist in mijn training. Laat ik hem Remco noemen. Werkzaam bij een grote financiële instelling. En, ja, Remco zei dat echt: ‘Ik heb alleen maar domme lezers.’ Bij enig navragen bleek hij gelukkig ook nog andere lezers te hebben, namelijk ongeconcentreerde lezers, boze lezers en ongeïnteresseerde lezers. Zielig, hoor, voor Remco. Je zal het maar hebben. In dit blog vier tips hoe Remco zijn lezer wat slimmer (en tevredener) kan maken.
Tip 1: Zorg dat de lezer alleen interessante informatie tegenkomt
Ga niet uit van wat jij wilt vertellen, maar van wat de lezer wil weten. Niets zo vervelend voor lezers als een tekst met al bekende informatie. Of overbodige informatie. Als Remco voor het schrijven nou eerst eens een lijstje maakt met mogelijke vragen van zijn lezers. En deze vragen vervolgens in zijn tekst beantwoordt. Misschien krijgt hij dan ‘vanzelf’ geïnteresseerde lezers.
Tip 2: Zorg dat je lezer je op woordniveau begrijpt
Het is een beetje een open deur, maar gebruik alleen woorden en afkortingen die je lezer snapt. Dus pas op met jargon, managementtaal, Engelse termen en ouderwetse woorden. Soms is het verstandig ook uitdrukkingen en beeldspraak achterwege te laten. En als je dan ook je zinnen niet te lang en ingewikkeld maakt, heb je je lezer al een stukje slimmer gemaakt.
Tip 3: Zorg dat de lezer je verhaal kan volgen
Veel schrijvers gebruiken hun eigen gedachtegang als structuur van de tekst. Ze beginnen met algemene informatie en ‘trechteren’ dan naar de conclusie toe. En de lezer maar raden waar het heen gaat… Handig voor Remco misschien, maar hij krijgt er wel ongeconcentreerde lezers door. Gebruik daarom altijd de ‘piramidestructuur’: belangrijkste informatie bovenin gevolgd door een toelichting, uitleg of argumentatie.
Tip 4: Zorg dat de lezer je tekst snel kan lezen
En mijn laatste tip voor Remco: maak je tekst ‘scanbaar’! Je lezer heeft nog meer te doen dan jouw tekst lezen. Zorg dat informatie snel vindbaar is:
- Gebruik koppen en tussenkoppen en zorg ervoor dat ook deze een samenhangend verhaal vertellen.
- Maak je koppen ook langer dan één woord. Dat maakt ze concreet.
- Maak een opsomming als dat duidelijker is.
- Schrijf korte alinea’s. Tussen de drie en zeven regels is een prima lengte.
Succes met mijn tips, Remco. Ik hoop dat je lezers er een beetje van opknappen!