Onze trainingsacteur Saskia Krol aan het woord

Het team van Hendrikx Van der Spek is veelzijdig en bestaat uit mensen met uiteenlopende expertises en interesses. Neem bijvoorbeeld onze collega Saskia Krol, die met veel plezier trainingsactrice en co-trainer is in onze trainingen mondelinge communicatie. In dit interview lees je meer over wie ze is, wat ze doet en waarom ze daar zo veel plezier in heeft! 

Naast trainingsactrice bij HVdS is Saskia ook toneelacteur en voice-over en brengt ze musici en particulieren presentatietechnieken en communicatieve vaardigheden bij. Verder is ze voormalig danseres bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Een mooie staat van dienst binnen de professionele podiumkunsten dus, die ze de afgelopen 35 jaar opbouwde. “Om welke discipline het ook gaat, toneel, dans, mime, voice-overwerk, trainingsacteren; ik benader het heel serieus. Het gaat namelijk altijd om geloofwaardigheid en gelaagdheid.”

Dansen bij Nationale Opera & Ballet

Saskia’s eerste stappen op het podium zette ze als danseres. “Al op jonge leeftijd bleek ik veel talent te hebben voor expressie en beweging. Ik volgde vanaf mijn twaalfde de Dansvakopleiding bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waarna ik op mijn negentiende een contract kreeg aangeboden als danser bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Daar heb ik met enorm veel plezier mogen samenwerken met een geweldig orkest, decorbouwers, choreografen, regisseurs en beeldend kunstenaars van over de hele wereld. Die hebben mij gevormd tot wie ik nu ben.” En nog steeds wordt Saskia daar als karakterperformer gevraagd voor klassiekers als De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Romeo en Julia.

Van danseres naar actrice

Tijdens haar danscarrière kreeg Saskia ook interesse in het acteursvak. “Ik voelde dat de betekenis van beweging meer ruimte kreeg dan de veeleisende technische beheersing en dus gooide ik na tien jaar bij het dansgezelschap het roer om; ik koos voor een acteursopleiding. Daar leerde ik van overtraind racepaard langzaam af te bouwen naar iemand met een normaal leef- en denktempo en ruilde ik het gegeven ‘wat is de beweging’ in voor ’wat beweegt men iets te doen en hoe beweegt men daarbij’. Het is inmiddels mijn expertise geworden de werkwijze vanuit beide disciplines te benaderen.

Trainingsacteur bij HVdS

We zijn blij dat Saskia haar ervaring als actrice bij ons inzet om cursisten communicatieve technieken bij te brengen en hen te laten oefenen met zowel verbale als non-verbale skills. “Ik vind het heerlijk mensen bewust en efficiënt hun talenten te laten benutten, door mijn ervaring in te zetten. Het gaat erom dat iemand leert communiceren op een manier die voor hem of haar natuurlijk aanvoelt en daardoor makkelijk te hanteren is. De mens is tenslotte zo veel meer dan slechts een wandelende zak dagelijkse beslommeringen.”

Het belang van oefenen met een trainingsacteur

Saskia vertelt waarom oefenen met een trainingsacteur zo belangrijk is en ook hoe het er in de praktijk aan toe gaat. “Niemand leert mondelinge vaardigheden door er alleen maar over te praten, te lezen of tutorials te bekijken. Het gaat om het oefenen van het gesprek zelf en wat het met je doet in het hier en nu. Als trainingsacteur speel ik een rol binnen de leersituatie en fungeer ik als ‘gedragsleverancier’ voor de cursist. Daarbij ga ik uit van een gesprek, waarin we gedrag oefenen, vaak met een zelfgekozen casus. Ik acteer in zo’n casus, maar hanteer tegelijkertijd een helikopterview, waarbij ik ontwikkelpunten verzamel, die ik later met de cursist bespreek tijdens de feedbackronde. Ik vertel wat ik opmerk aan non-verbale signalen bij iemand en hoe hij of zij die handiger in kan zetten of juist beter weg kan laten voor een helder of aangenamer gesprek. Daarbij gebruik ik eenvoudig toepasbare hands-on-tools vanuit mijn rijke podiumervaring.”

Een bedankje bij de koffiemachine

Dat levert soms mooie momenten op, vertelt Saskia. “Ik heb een tijdje als acteur bij Defensie gewerkt, bij de opleiding Vertrouwenspersoon. Daar was een cursist die tijdens de training ineens volledig blokkeerde, omdat hij graag iets wilde oefenen, maar zich heel ongemakkelijk voelde tegenover zijn meekijkende collega’s. Ik heb toen aandachtig met hem gewerkt aan bepaalde non- verbale uitingen. Door positief en opbouwend met hem te werken, heeft hij z’n fysieke communicatie weten te veranderen, waardoor hij heel anders overkwam. Ook de groep was onder de indruk en zag ineens een andere man. De volgende cursusdag bedankte hij mij bij de koffiemachine en vertelde me dat hij ontdekte dat onze werksessie ook privé vruchten had afgeworpen. Zo had hij een lichtere sfeer met zijn gezin aan de eettafel opgemerkt; hij voelde zich daardoor beter begrepen. Dat zijn momenten waarbij ik voel dat ik echt iets heb kunnen toevoegen.”

Hoe spannend is dat eigenlijk, oefenen met een trainingsacteur?

De praktijk wijst uit dat cursisten het vaak spannend vinden om met een trainingsacteur te werken. Saskia stelt mogelijke aankomende cursisten gerust. “Niet gevreesd, je hoeft niet te acteren! Daar ben ik voor. Je kunt uitgaan van een gangbaar gesprek, waarin we gedrag oefenen dat jij graag wilt oefenen. Daarbij werken we in een volledig veilige setting. Natuurlijk begrijp ik dat het spannend kan voelen om tegenover toeschouwende collega’s iets uit te zoeken, maar geen zorgen! Het is een buitenkans om eindelijk eens dat lastige gesprek, dat moeilijke gedrag van je leidinggevende of een klant schaamteloos te mogen ontrafelen. Of je de lat nu hoog of laag wilt leggen, het gaat erom dat je een manier van communiceren leert die voor jou natuurlijk aanvoelt en daardoor makkelijk te hanteren is. Overigens zijn er talloze momenten waarbij ik veel lach met cursisten. Het is tenslotte maar een oefening; daarbij mag alles mislukken!”

Mooie online trainingsinzichten

Nu onze trainingen mondelinge communicatie tijdelijk niet offline plaats kunnen vinden, blijken de online trainingen mooie inzichten te bieden, zo merkt Saskia op. “Natuurlijk is de aanpak online iets anders, maar juist het praten in zo’n kader via Zoom of Teams maakt dat je iemands expressie heel goed kunt lezen. Daar kunnen we goed en zeer efficiënt mee aan de slag in de trainingen, dus schroom niet om ook in deze online trainingstijd een training mondelinge communicatie te volgen. Ik zie ernaar uit je daar te zien!”

Benieuwd geworden naar onze trainingen mondelinge communicatie met Saskia als trainingsacteur? Kijk dan eens rond in ons aanbod. Je kunt uiteraard ook direct contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies over welke training geschikt is voor jou of je organisatie. Dat kan via info@hvds.nl of 035 623 77 85.

Tags :

Deel dit :