Rechtse politici zijn gemakkelijker te begrijpen dan linkse

Is er verschil tussen toespraken van links en rechtse politici? Ja, volgens onderzoekers van de UvA. Zij analyseerden ruim 380.000 toespraken van politici uit verschillende Europese landen. De conclusie is dat linkse politici ingewikkelder praten dan rechtse.

De onderzoekers analyseerden een omvangrijk corpus van toespraken van politici uit tien Europese landen. Het gaat om ministers, presidenten en partijleiders uit onder meer Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje en Zweden. Daarbij maakten ze gebruik van de Flesch-Kincaid leesbaarheidsindex. Deze index berekent de moeilijkheidsgraad op basis van het aantal woorden per zin en het aantal lettergrepen per woord; dit maakt het mogelijk om verschillende talen te vergelijken. Linkse politici gebruiken dus langere woorden én langere zinnen dan rechtse.

Cultureel en economisch links en rechts

De onderzoekers nuanceren wel de links-rechts-verdeling. Zij maken onderscheid tussen cultureel-rechts of -links en economisch-rechts of -links. Bij de culturele opvattingen gaat het over onderwerpen als immigratie, abortus en euthanasie. De verschillen in taalgebruik hebben betrekking op cultureel-rechts en -links. Als het gaat om economische opvattingen, vonden de onderzoekers geen significante verschillen. Kortom: politici die ruimhartig zijn in hun opvattingen over immigratie, abortus en euthanasie hanteren ingewikkelder taalgebruik dan politici die voorstander zijn van strengere regels.

Boze witte mannen

De onderzoekers hebben geen eensluidende verklaring voor de verschillen. Een mogelijke reden is dat sprekers hun boodschap afstemmen op de doelgroep. Om het een beetje te chargeren: boze witte mannen hebben behoefte aan helderheid, stelligheid en eenvoud, terwijl je bij de witte wijn sippende grachtengordelelite (zeven lettergrepen) met wat meer nuance en complexiteit terecht kunt.

Tags :

Deel dit :