Taalcoaches enthousiast over online werken

Steeds meer organisaties stellen ‘taalcoaches’ aan. Taalcoaches helpen hun collega’s duidelijke taal te blijven schrijven nadat de schrijftrainer vertrokken is. De reacties van collega’s waren altijd al positief, maar de online sessies van de taalcoaches vallen helemaal goed in de smaak. Ook bij de coaches zelf.

Wat zijn taalcoaches?

Een taalcoach is meestal een collega die goed is in én enthousiast is over schrijven in duidelijke taal. Meestal heeft de taalcoach eerst een ‘gewone’ schrijftraining samen met zijn collega’s gevolgd. Daarna volgt er vaak een korte extra training met de nadruk op coachingsvaardigheden. De taalcoach wordt vervolgens het eerste aanspreekpunt voor collega’s die taalvragen hebben of die behoefte hebben aan een second opinion over een tekst.

Taalcoaches houden de nieuwe schrijfstijl levend

De belangrijkste taak van een taalcoach is om ervoor te zorgen dat iedereen na de schrijftraining met het geleerde aan de slag gaat. Want hoe vaak gebeurt het niet dat, ondanks alle goede voornemens, iedereen al snel weer overgaat tot de orde van de dag? Steeds meer organisaties zoeken daarom naar manieren om de ‘transfer’ te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat de rol van de leidinggevende daarbij cruciaal is. Leidinggevenden als taalcoaches is dus ideaal, maar een taalvaardige en enthousiaste collega is een goed alternatief.

“De online sessie met onze taalcoach zijn eigenlijk veel effectiever. Heel leerzaam dat de coach tijdens de sessie direct stukjes tekst redigeert op het scherm: zo zie je direct wat hij bedoelt!”

Wat komt ervan terecht?

Bij een groot aantal van onze opdrachtgevers hebben we taalcoaches opgeleid. In de praktijk blijkt dat elke organisatie een andere invulling geeft aan deze rol. We komen van alles tegen:

  • vast taalspreekuur voor collega’s
  • tekst-steekproeven
  • kwaliteit van teksten bespreken als vast onderdeel van het werkoverleg
  • verkiezing van de ‘brief van de maand’ of ‘schrijver van de maand’
  • column van de taalcoach op intranet

En nu online!

Vanwege corona zijn ook de taalcoaches overgeschakeld naar online sessies. En die bevallen prima. Zowel de taalcoaches zelf als hun collega’s zijn enthousiast. Met name het samen op het scherm werken aan een tekst in Zoom of Teams is heel effectief en inspirerend. Van veel coaches horen we dat deze werkwijze zeker een blijvertje is!

Tags :

Deel dit :