Taalupdate voor ambtenaren van de gemeente Amsterdam

Ambtenaren bij de gemeente Amsterdam komen uit alle windstreken. Soms worstelen ze met het Nederlands. Dan balen ze er zelf van dat hun uitspraak krom is of dat ze het idioom niet goed beheersen. Vier van hen volgden een training-coaching bij HVdS om beter Nederlands te leren spreken.

De aanpak

Een geboren Amerikaan, Rus, Antilliaan en Noord-Afrikaan kregen een intensieve coaching. Het doel: duidelijke communicatie, betere samenwerking met collega’s en klanten en sterker in je schoenen staan. In zes sessies van twee uur oefenden de deelnemers elke twee weken.

Wat leerden ze?

De deelnemers kregen krantenartikelen mee om thuis te lezen en te bestuderen. Tijdens de bijeenkomsten kregen ze uitleg over grammatica en het verschil tussen letterlijke en figuurlijke betekenissen. Ze ontdekten welke taalfouten ze maakten en tussen de regels door leerden ze over het Nederlandse politieke en culturele leven. Ze vertelden elkaar belangrijke verhalen uit het land waar ze geboren en getogen waren en sloten het traject af met een kleine presentatie over hun werk. Steeds kregen ze weer tips en aanwijzingen van hun coach.

De uitkomst

Het moeilijkste kwam steeds weer na de bijeenkomsten, zo vertelde Fajwel Wilson. Hij was een van de deelnmers en werkt bij de gemeente Amsterdam bij de Dienst Facilitair Management. Hij zei:

”Elk moment van de dag, bij elk gesprek, moet je je bewust zijn van wat je zegt en vooral, tegen wie je iets zegt. Steeds moet je bedenken welke woorden je kiest en op welke toon je ze uitspreekt. Het werkt alleen als je het ook echt zelf wilt leren”.

We vinden het mooi om te zien dat deze vier ambtenaren dat ook echt wilden. Petje af ook voor de managers die hun medewerkers deze kans hebben gegeven.

Denk je dat dit traject ook iets voor een van jouw medewerkers kan zijn? Neem dan gerust contact met ons op via info@hvds.nl of 035 – 623 77 85. Dan bespreken we wat we voor jou kunnen betekenen.

Benieuwd naar vergelijkbare trainingen?

Bekijk dan onze schrijftrainingen.

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

Deel dit :