Heldere en objectieve zorgplannen bij Miro Thuis

In mei 2023 waren onze trainers Annelies Buurman en Nikki Geuzendam te gast bij Miro Thuis in Dordrecht. Deze organisatie begeleidt mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Zij krijgen intensieve hulp op het gebied van wonen, mentale gezondheid en dagelijks functioneren. De doelgroep van Miro Thuis woont in een gezamenlijke wijk, waar het hoofdkantoor van Miro Thuis ook gevestigd is.

Waarom een training?

De begeleiders van Miro Thuis stellen zorgplannen op waarin zij beschrijven hoe een bewoner functioneert op verschillende leefgebieden. Ook rapporteren de begeleiders over de doelen waaraan ze werken met de bewoner. Om die doelen nog concreter te formuleren, werden wij ingeschakeld. Daarnaast wilde Miro Thuis handvatten om objectief en begrijpelijk te schrijven, zodat de rapportages zowel voor hun collega’s als voor hun bewoners helder zijn.

Hoe zag de training eruit?

We gaven een tweedaagse training aan Miro Thuis. Hierdoor konden de cursisten het geleerde uit de eerste training toepassen op hun eigen teksten, waarop ze vervolgens feedback kregen in de tweede training. In de trainingen maakten we de doelen uit de eigen rapportages SMART. De afkorting SMART staat voor specifiek (S), meetbaar (M), acceptabel (A), realistisch (R) en tijdgebonden (T). Vervolgens gaven we tips voor heldere en objectieve rapportages.

3 tips voor heldere en objectieve rapportages

Een greep uit onze tips:

Tip 1: Schrijf actief. Maak duidelijk wie wat doet, zodat de afspraken tussen professional en bewoner helder zijn.

Tip 2: Vermijd woorden die iets zeggen over jouw gevoel of smaak. Bijvoorbeeld ‘mooi’, ‘geweldig’ of ‘slecht’. Jouw definitie van slecht is mogelijk anders dan die van een collega of van een bewoner. Omschrijf daarom wat je bedoelt met slecht.

Tip 3: Maak duidelijk dat iets een mening, interpretatie of uitspraak van iemand is. Als iemand bijvoorbeeld zegt verdrietig te zijn, geef dan aan dat het de uitspraak van diegene is.

Het resultaat

Het team van Miro Thuis is positief over de training:

“Deze training maakt je bewust van de kwetsbaarheid van cliënten. En hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van wat je schrijft en hoe je dit schrijft.”

Benieuwd naar vergelijkbare trainingen?

Bekijk dan onze schrijftrainingen.

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

Deel dit :