Home » Coachend redigeren
Terug naar overzicht
Tips en trucs29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek

Coachend redigeren

Zelf goed kunnen schrijven is één ding, maar anderen begeleiden en sturen bij hun schrijftaken, vergt daarnaast nog vele extra vaardigheden. Wij geven u onze vier toptips om een goede schrijfcoach te worden.

Tip 1: Zorg voor een goede auteursinstructie
Veel schrijvers voelen intuïtief wel aan dat een tekst beter kan, maar zijn zich niet bewust van de kwaliteitseisen waaraan een tekst moet voldoen. Geef ook deze dus vooraf.

Tip 2: Coach op het juiste moment
Niets is voor een schrijver zo frustrerend als te laat feedback krijgen: zorg dus dat u met uw commentaar komt voordat de tekst af is. Goed commentaar geeft u in verschillende rondes: houd gedurende het hele schrijfproces de vinger aan de pols.

Tip 3: Houd u aan de feedbackregels
Formuleer altijd in ik-boodschappen. Daarnaast is het belangrijk om, naast negatieve feedback, ook positieve en constructieve feedback te geven. Deze feedback kan het best concreet en gericht zijn. Richt u dus op de schrijftaak en niet op de persoon.

Tip 4: Leer uw schrijveCoachend redigerenrs om te gaan met feedback
Feedback ontvangen is ook een kunst: veel mensen kunnen slecht met kritiek omgaan. Uw schrijvers moeten feedback niet opvatten als persoonlijke kritiek. Ze moeten leren om niet meteen in de verdediging te schieten. Het is beter om door te vragen naar de bedoeling van de feedback en om waardering voor de feedback te tonen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over coachend redigeren? Bekijk dan onze training Coachend redigeren! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.