Coachend redigeren

Zelf goed kunnen schrijven is één ding, maar anderen begeleiden en sturen bij hun schrijftaken, vergt daarnaast nog vele extra vaardigheden. Wij geven je onze vier toptips om een goede schrijfcoach te worden.

Tip 1: Zorg voor een goede auteursinstructie.
Veel schrijvers voelen intuïtief wel aan dat een tekst beter kan, maar zijn zich niet bewust van de kwaliteitseisen waaraan een tekst moet voldoen. Geef ook deze dus vooraf.

Tip 2: Coach op het juiste moment.
Niets is voor een schrijver zo frustrerend als te laat feedback krijgen: zorg dus dat je met je commentaar komt voordat de tekst af is. Goed commentaar geef je in verschillende rondes: houd gedurende het hele schrijfproces de vinger aan de pols.

Tip 3: Houd je aan de feedbackregels.
Formuleer altijd in ik-boodschappen. Daarnaast is het belangrijk om, naast negatieve feedback, ook positieve en constructieve feedback te geven. Deze feedback kan het best concreet en gericht zijn. Richt je dus op de schrijftaak en niet op de persoon.

Tip 4: Leer jouw schrijvers om te gaan met feedback.
Feedback ontvangen is ook een kunst: veel mensen kunnen slecht met kritiek omgaan. Jouw schrijvers moeten feedback niet opvatten als persoonlijke kritiek. Ze moeten leren om niet meteen in de verdediging te schieten. Het is beter om door te vragen naar de bedoeling van de feedback en om waardering voor de feedback te tonen.

Meer informatie
Wil je meer weten over coachend redigeren? Bekijk dan onze training Coachend redigeren! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Coachend redigeren