Offertes schrijven

Offertes zijn de eerste stap op weg naar een nieuwe opdracht. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk om er goed mee voor de dag te komen. Een aantal tips voor een succesvolle offerte lees je hier.

Tip 1: Geef een duidelijke titel.
Geef je offerte een duidelijke titel mee. Zet er dus niet alleen ‘Offerte’ boven, maar bijvoorbeeld ‘Offerte voor het ontwikkelen van documentatie bij de Tiger III’.

Tip 2: Gebruik een synoniem van ‘offerte’.
Offerte is niet echt een mooi, helder woord. Waarom zou je het bijvoorbeeld niet vervangen door ‘voorstel’? Dat is veel helderder en persoonlijker. Een voorstel kan ook mondeling, dus heel persoonlijk gedaan worden, terwijl een offerte meteen doet denken aan een statig stuk papier.

Tip 3: Denk vanuit de klant.
Houd bij het schrijven altijd je potentiële klant in het vizier. Beschrijf niet alleen wat je product allemaal wel niet kan, maar besteed ook aandacht aan de voordelen die het voor je klant heeft. Denk in zijn straatje.

Tip 4: Geef wat extra informatie.
Probeer de klant handige informatie te geven, waar hij niet om gevraagd heeft. Je laat zo zien dat je de klant belangrijk vindt.

Tip 5: Maak een goede indeling.
Net als bij iedere andere tekst geldt ook voor een offerte dat hij goed gestructureerd moet zijn. Deel de tekst zo in dat het onderscheid tussen inleiding en aanbieding duidelijk is. Zo kan de lezer snel de informatie vinden die hij zoekt.

Meer informatie
Wil je meer weten over offertes schrijven? Bekijk dan onze training Wervende offertes een aanbestedingen schrijven! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Offertes schrijven