Politiek schrijven

Je moet teksten schrijven over onderwerpen die politiek gevoelig liggen. Je mag beslist het achterste van je tong niet laten zien. Als je gewend bent heldere, zakelijke teksten te schrijven, is het lastig wat verhullender te schrijven. Met de volgende tips kun je er iets aan doen.

Tip 1: Gebruik een indirecte tekststructuur.
Je kunt je lezer daarmee langzaam voorbereiden op wat er komen gaat. Bovendien stel je je lezer in staat zelf al tot de conclusie te komen. Zo komt de boodschap misschien wat minder hard over.

Tip 2: Kies het perspectief van je lezer.
Maak een korte profielschets van je lezer. Voor wie schrijf je eigenlijk?

Tip 3: Ga uit van criteria die je lezer belangrijk vindt en pas je argumenten daarop aan.
Denk daarbij ook aan criteria die de organisatie belangrijk vindt. Kijk eens op de site van je lezer naar de missie en visie van die organisatie.

Tip 4: Schrijf passief (gebruik ‘worden’)
Als je passieve zinnen gebruikt, leg je de nadruk op de handeling (het werkwoord) en niet op degene die de handeling verricht of moet verrichten of had moeten verrichten. Het biedt een prima mogelijkheid om de vinger op de zere plek te leggen zonder iemand te beschuldigen.

Tip 5: Gebruik bij voorkeur woorden:

  • Met een abstracte betekenis
  • Met een vage betekenis
  • Met meerdere betekenissen

Meer informatie
Wil je meer weten over teksten schrijven en onze schrijftrainingen? Bekijk dan onze trainingspagina. Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Politiek schrijven