Schrijven voor het beeldscherm

Het is een uitdaging om te schrijven voor het beeldscherm. Door welk scherm en met welk systeem kijkt de bezoeker naar je tekst? Het is belangrijk om goed na te denken over een beeldschermtekst, omdat een lezer zelf bepaalt of hij een webpagina bezoekt.

Je weet vooraf vaak niet hoe je teksten op het beeldscherm van de lezer verschijnen. Heeft je lezer een 15-, een 17- of een 20-inch beeldscherm en welke resolutie heeft het beeldscherm? Of leest de bezoeker van je website de tekst op zijn mobiele telefoon of op zijn tablet? Beeldschermlezers zijn vaak ongeduldig. Bevalt de pagina hem niet? Dan is hij zo weer weg.

De volgende 6 tips helpen om dit te voorkomen.

Tip 1: Zorg voor een inleiding (lead) die als samenvatting van de pagina functioneert.
Op deze manier wordt het voor de lezer meteen duidelijk waar de tekst over gaat. Hij kan dan makkelijk bepalen of hij verder wil lezen.

Tip 2: Beantwoord in de kop en inleiding de belangrijkste w-vragen (wie, wat, waar, waarom, wanneer).
De lezer kan zo meteen een duidelijk en volledig beeld krijgen van het onderwerp en het doel van de tekst. Het is dus meteen duidelijk wat de tekst te bieden heeft.

Tip 3: Zorg ervoor dat de tekst op meer niveaus leesbaar is. Samenvattend in de kop en inleiding en gedetailleerd in de rest van de tekst.
Zo kan de lezer met weinig tijd ook een juist en volledig beeld van de tekst krijgen. Heeft hij behoefte aan meer details? Dan kan hij de rest van de tekst lezen. De lezer kan de tekst dus zowel snel als gedetailleerd lezen, net wat hij zelf wil.

Tip 4: Zorg voor korte tekstblokken.
Dit zorgt ervoor dat de tekst overzichtelijk blijft. Lange stukken tekst kunnen een lezer afschrikken en dat kan er weer voor zorgen dat je lezer afhaakt. Bovendien krijgt de lezer snel een inzicht in de opbouw van de tekst.

Tip 5: Maak gebruik van tussenkopjes.
Tussenkopjes zorgen voor overzicht en een duidelijke structuur. Beeldschermlezers lezen een tekst vaak ‘scannend’. Ze lezen dus niet lineair, maar scannen de pagina, net zoals je de voorpagina van een krant scant. Tussenkopjes maken dit makkelijker.

Tip 6: Maak gebruik van opsommingen.
Opsommingen zorgen, net als tussenkopjes en korte tekstblokken, voor een overzichtelijke pagina. De lezer is in staat om snel relevante informatie te achterhalen, mocht hij geen tijd of zin hebben om de hele tekst te lezen.

Meer informatie
Wil je meer weten over webteksten schrijven? Bekijk dan onze training Webteksten schrijven! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Schrijven voor het beeldscherm