De drogredenen van Donald Trump

Een straatgevecht: dat is nog een eufemisme om de debatten tussen Trump en zijn tegenstanders te omschrijven. Trump laat alle lessen uit de retorica voor wat ze zijn, behalve één: zorg dat je de aandacht trekt. Zijn uitspraken zijn oneliners, uitstekend citeerbaar en kort genoeg voor Twitter: “Je moeder had hier moeten staan.”

De gereedschapskist voor Trump’s debatten is tot de rand toe gevuld met overdrijvingen, halve waarheden, verdachtmakingen en drogredenen. Hij is zelfs in staat om in één alinea twee tegengestelde punten te verdedigen. Zo ging hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Columbus, Ohio in op waterboarding: “Of ik voor waterboarding ben? Reken maar van yes! Meteen. Ik ben méér dan voor. Het werkt.” Hij voegde eraan toe: “En als het niet werkt, dan toch toepassen, want ze verdienen het voor wat zij ons aandoen.”

Poep en pies

Veel discussies tussen Trump en zijn tegenstanders zijn van een niveau dat ik sinds mijn middelbare schooltijd niet meer gehoord. De relatie tussen de omvang van Trump’s handen en zijn geslachtsdeel is nog maar het topje van een grote en uitdijende ijsberg. ‘Te smerig voor woorden’, noemde Trump een actie van Hillary Clinton, die tijdens een tv-debat in een reclameblok het toilet bezocht. Daardoor was ze te laat voor het vervolg van de uitzending. “Ik weet waar ze naartoe ging, het is smerig, ik wil er niet over praten”, zei Trump.

De man, niet de bal

Trump’s favoriete drogreden is het argumentum ad hominem, beter bekend als ‘op de man spelen’. Trump scheldt zijn tegenstanders graag uit. Hij noemt ze een bimbo (Megyn Kelly) of een loser (George Will, Charles Krauthammer). Hij verwijt Jeb Bush ‘low energy’, maar Ben Carson is nog erger: “He makes Jeb Bush look like the energizer bunny.” Hij verwijt zijn tegenstanders dat ze zweten (Rubio). Rick Perry noemt hij dom, maar indirect: Trump verwijt Rick Perry een bril te dragen zodat mensen zullen denken dat hij slim is.

Guilt by association

Een variant van het ad hominem-argument is wat de Engelsen ‘guilt by association’ noemen: als je omgeving (je vrienden, familie, collega’s) iets te verwijten valt, zul je zelf ook wel niet deugen. “De torens van het WTC kwamen naar beneden, toen jouw broer George W. Bush president was”, zei Trump tegen Jeb Bush. Ook de vader van Jeb Bush en zijn moeder, de voormalige First Lady Barbara Bush, moesten het ontgelden. Jeb Bush noemde zijn moeder “de sterkste vrouw die ik ken”. Trump reageerde daarop met: “Misschien had zij moeten meedoen aan de verkiezingen.”

Onjuiste analogie

Een andere veelgebruikte drogreden is de onjuiste analogie. “Als Hillary haar eigen echtgenoot niet tevreden kan stellen, hoe kan ze dan Amerika tevreden stellen?” (“If Hillary can’t satisfy her husband, what makes her think she can satisfy America?”). Hier combineert Trump een persoonlijke aanval (eigenlijk eerder op Bill dan op Hillary) met een merkwaardige analogie tussen het regeren van een land en een succesvol huwelijk. Het woord satisfy wordt hier, ten overvloede, in twee betekenissen gebruikt (een voorbeeld van een ambiguïteitsdrogreden). Nog een voorbeeld, over zijn Republikeinse tegenkandidaten: “De andere kandidaten (…) wisten niet dat de airconditioning niet werkte. Ze zweetten als otters. Hoe moeten ze ooit IS verslaan?” Wat zweten met de strijd tegen IS heeft te maken weet niemand, maar de verdachtmaking is gelanceerd.

Hyperbool

Als het argumentum ad hominem Trump’s favoriete drogreden is, is de hyperbool zijn favoriete stijlmiddel. Zoals gebruikelijk is Hillary Clinton zijn favoriet slachtoffer: “Hillary Clinton was de slechtste minister van Buitenlandse Zaken in de geschiedenis van de VS. Er is nog nooit iemand geweest die zo slecht was. De wereld om ons heen is opgeblazen. We hebben alles verloren, inclusief al onze relaties. Er is niet één goed ding dat uit haar beleid is voortgekomen.”

Op Blueprintlsat.com wordt een Republican Fallacy Index bijgehouden (een soort toptien van drogredenen). En wil je zelf ook een keertje door Trump beledigd worden? Dat kan! Maak dan gebruik van de Donald Trump Insult Generator.

Tags :

Deel dit :