Werk je bij een OGGz of een soortgelijke zorginstelling? En wil je meer structuur aanbrengen in je rapportages? Maak dan kennis met een handige rapportagemethode: de SBAR. OGGz Amsterdam maakt al gebruik van de SBAR en heeft er veel profijt van. In dit blog lees je wat de SBAR inhoudt en hoe je deze methode toepast.
Efficiënte methode
De SBAR komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse leger en wordt nu steeds vaker ingezet in de zorg. Deze methode is vooral handig bij zorgoverdrachten en kritische situaties. Je kunt namelijk snel en gestructureerd rapporteren met de SBAR. En de lezer kan de rapportages makkelijker ‘scannen’ door de overzichtelijke structuur. Een win-winsituatie, dus!
Alle letters op een rijtje
De SBAR staat voor Situation, Background, Assessment en Recommendation. In de zorgcontext betekenen deze onderdelen:
- Situation: Over welke situatie rapporteer je? Waar ben jij nu en wat is op dit moment de staat van de cliënt?
- Background: Wat is de achtergrond van diegene over wie je rapporteert? Wat is de medische voorgeschiedenis van de cliënt? Heeft deze situatie al een keer eerder plaatsgevonden en welke acties zijn er toen genomen?
- Assessment: Wat is jouw beoordeling/indruk van diegene over wie je rapporteert? En waar baseer je die indruk op?
- Recommendation: Welke vervolgacties stel je voor om diegene over wie je rapporteert te helpen? Hoe en door wie kan de situatie worden verbeterd?
SBAR in de praktijk
Om de SBAR te verduidelijken geven we een fictief voorbeeld van een OGGz. Stel, jij krijgt een melding over meneer Duinsma. Hij gooide eieren naar zijn buurvrouw en riep naar haar: ‘Je hebt het verdiend. En pas maar op, de volgende keer pak ik iets scherpers.’ Het blijkt dat deze meneer eerder al heeft gedreigd naar andere buren. Daarnaast blijkt hij sinds vorig jaar een alcoholverslaving te hebben. Je bent op locatie geweest en ziet dat meneer geen kleren draagt en steeds bijna omvalt tijdens het lopen. Je wilt dat een psychiater en een maatschappelijk werker langskomen om de situatie te evalueren en passende zorg te bieden.
Zo zet je je rapportage in het SBAR-format:
- Situation: Ik heb een melding ontvangen over meneer Duinsma. Ik ben op locatie geweest en ik wil overleggen over agressie. Meneer gooide eieren naar zijn buurvrouw en riep naar haar: ‘Je hebt het verdiend. En pas maar op, de volgende keer pak ik iets scherpers.’
- Background: Het blijkt dat deze meneer eerder al heeft gedreigd naar andere buren. En vorig jaar is er een alcoholverslaving bij hem vastgesteld.
- Assessment: Meneer maakte een verwarde indruk op mij. Hij droeg namelijk geen kleren en viel steeds bijna om tijdens het lopen.
- Recommendation: Ik wil dat een psychiater en een maatschappelijk werker langskomen om de situatie te evalueren en passende zorg te bieden.
Meer informatie of hulp nodig?
We helpen je graag met de structuur van je rapportages. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via 035 623 77 85 of via info@hvds.nl.