Het recept voor gezonde taal: terugblik workshopmiddag 15 juni 2023

Op 15 juni vond onze online workshopmiddag Het recept voor gezonde taal plaats. We gaven antwoord op de vraag: ‘Hoe zorg je voor begrijpelijke (patiënt)communicatie binnen je (zorg)organisatie?’ Drie sprekers gaven hiervoor tips: Sanne Niemer van Pharos, Enid Reichrath van Taal voor allemaal en Nikki Geuzendam van Hendrikx Van der Spek. Samen kwamen zij tot het recept voor gezonde taal. Graag delen we dit recept met jou.  

1. Creëer een helder beeld van je doelgroep

Om een boodschap effectief over te brengen, moet je een helder beeld hebben van je doelgroep. Probeer je te verplaatsen in je lezers. Wie spreek je aan met je teksten? Welke voorkennis en emoties hebben deze lezers? Is er sprake van laaggeletterdheid of beperkte gezondheidsvaardigheden? Kortom: begrijpelijk communiceren vraagt om afstemming op de doelgroep.

2. Stel een duidelijk communicatiebeleid op

Een duidelijk communicatiebeleid is de basis voor heldere communicatie. Door een visie op (patiënt)communicatie te formuleren creëer je bewustwording bij je collega’s. Ook help je hen begrijpelijk te communiceren door criteria op te stellen waaraan de (tekstuele) communicatie moet voldoen. Wil je begrijpelijk communiceren ook leuk en gemakkelijk maken? Dan is het essentieel om goede initiatieven voor begrijpelijke taal te stimuleren en hulpmiddelen als schrijfwijzers aan te bieden.

3. Besteed aandacht aan specifieke tekstcomponenten

Een begrijpelijke tekst geeft alleen relevante informatie, is eenvoudig geformuleerd en is overzichtelijk gestructureerd. Om tot zo’n tekst te komen, is het belangrijk om na te gaan welke vragen je lezer heeft, makkelijke woorden te kiezen, actief te schrijven en je tekst helder te structureren. Je kunt ervoor kiezen om afbeeldingen toe te voegen aan je tekst, maar dan alleen als deze de boodschap van de tekst écht versterken.

Wil je meer weten over begrijpelijke taal in de zorg? Volg dan een van onze speciale zorg trainingen; je vindt deze allemaal in onze trainingsagenda. Meer weten over wat HVdS allemaal in de zorgsector doet? Lees dan ons blog.

Tags :

Deel dit :