Teksten zijn vaak te dik. Ze moeten dan nodig op dieet. Korter en vlotter is het devies! Het is een trend van de laatste tien, twintig jaar. Kreeg je vroeger af en toe een brief; nu kom je om in de mails, statusupdates, tweets, reclames, blogs of whatsappjes. Je lezer moet dus in minder tijd meer lezen. Dat heeft drastische gevolgen voor de omvang van je teksten. Er zijn helaas nog teveel teksten die lijden aan obesitas. 6 afslanktips met een gegarandeerd resultaat.
1. Corrigerende kleding voor je tekst
Pas op voor ‘baksteenteksten’. Dat zijn lange lappen aan elkaar geplakte tekst. Je maakt je tekst voor het oog al slanker door regelmatig witregels te gebruiken. Wit in een tekst zorgt voor ruimte en overzicht. Korte alinea’s, informatieve tussenkopjes of opsommingstekens (zoals bullets of streepjes) maken je tekst lekkerder leesbaar.
2. Denk aan de lijn
Als schrijver wil je dat je lezer zo snel mogelijk de belangrijkste informatie uit je tekst haalt. Een heldere, slim gekozen lijn helpt daarbij. Structureer je tekst zo dat de belangrijkste boodschap helemaal aan het begin staat. Heb je een verzoek? Begin daarmee en leg daarna je verzoek pas uit. Wil je iemand uitnodigen? Doe dat direct en vertel dan pas meer over je evenement. Zo heb je de grootste kans dat mensen de essentie van je verhaal ook lezen.
3. Ieder pondje gaat door het mondje
Bedenk goed welke informatie je wél en welke je níet in je tekst stopt. Vaak willen schrijver teveel in hun tekst proppen. Wil je een lezer in een persbericht bijpraten over een interessant onderzoek dat je gedaan hebt? Concentreer je dan alleen op de conclusies en adviezen. Informatie over de werkwijze of het verloop van het onderzoek zijn vaak niet boeiend. Stuur je een mail naar je klanten met een leuke aanbieding? De lap tekst met achtergrondinformatie over je bedrijf kun je vaak gemakkelijk weglaten, samenvatten of je kunt ernaar doorlinken.
4. Gebruik gezonde ingrediënten
Je kunt woorden kiezen die je tekst vet, log en wollig maken. Kijk daarmee uit! Berucht zijn voorzetselketens als ‘met betrekking tot’, ‘in het kader van’ of ‘ten gevolgde van’. Vervang die door één woord: over, vanwege of door. Scheelt weer ballast. Snoeien in hulpwerkwoorden helpt ook! Het werkwoord ‘zullen’ bijvoorbeeld: overtollige calorieën. Je zou dat bijna altijd weg kunnen laten. Je kunt dat bijna altijd weglaten.
5. Stop met snoepen
Kill your darlings. Een bekend schrijversmotto. Soms heb je een zin geschreven die net niet past in je verhaal, maar waar je verschrikkelijk trots op bent. Bijvoorbeeld met een mooie vergelijking, een kek klinkende alliteratie, een scherpe observatie of een treffend citaat. Kijk nog even verlekkerd naar dat snoepje, print het en doe het in een lijstje. Maar haal het uit je tekst! Loop je tekst als je klaar bent nog eens kritisch na en streep dan alle zinnen door die eigenlijk overbodig zijn.
6. Kijk uit voor het jojo-effect
Blijf letten op het gewicht van je teksten! Ik geef regelmatig trainingen Kort en bondig schrijven. Na zo’n training gaan de deelnemers fris en fruitig aan de slag. De eerste paar weken gaat het goed, maar na verloop van tijd worden de teksten langzaamaan weer langer en stoffiger. Niet vreemd, want kort en krachtig schrijven kost wat meer moeite dan zoveel mogelijk op papier knallen. Zoals Mark Twain ooit zei: “Excuus voor de lange brief, maar ik had geen tijd om een korte te schrijven”.
Tommy Hopstaken