Schrijftraining voor rapporteurs pro Justitia bij het NIFP

Sinds 2011 zijn onze collega’s Annelies Buurman en Henri Raven als vaste gastdocent verbonden aan het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Zij geven daar de Schrijftraining voor rapporteurs pro Justitia in de leergang voor rapporteurs in opleidingIn deze eendaagse schrijftraining bespreken ze de basisprincipes van een goede rapportage pro Justitia. In samenwerking met het NIFP biedt ons bureau ook een verdiepingstraining aan, waarin het bespreken van de eigen rapportages centraal staat. 

Wat is een rapportage pro Justitia?

In een rapportage pro Justitia doet een psychiater of psycholoog verslag van zijn of haar onderzoek van een verdachte. Er wordt onderzocht of deze een geestelijke stoornis heeft, of dat er iets afwijkends is gebeurd in de ontwikkeling van die persoon. De rapporteur moet aangeven of er een relatie bestaat tussen de stoornis en het delict, wat de kans op herhaling is en of iemand behandeling nodig heeft. Alle bevindingen worden vastgelegd in de rapportage pro Justitia, die bedoeld is voor de rechter of de officier van justitie.

Hoge eisen aan de rapporteurs

Rapporteurs pro Justitia moeten een enorme hoeveelheid informatie samenvatten, de betrokkenen interviewen, zich een oordeel vormen en dat alles vervolgens op een overtuigende manier in hun rapportage pro Justitia presenteren. Tel daar nog het vaste format waarin gewerkt moet worden en de tijdsdruk van zes weken bij op en het is begrijpelijk waarom ondersteuning op communicatief gebied welkom is.

Verminderen van schrijfstress: efficiënte aanpak van het schrijfproces

In onze trainingen merken we dat alle rapporteurs vooral ‘schrijfstress’ ervaren. Ze hebben vragen als: ‘Hoe pak je het schrijven aan?’ ‘Ga je al direct stukken definitieve rapportagetekst produceren of doe je dat op het laatst?’ Speciaal voor deze doelgroep hebben we een schrijfproces ontwikkeld waarin nadenken en analyseren, hand-in-hand gaan met het direct al schrijven van onderdelen van de definitieve rapportage. Dit zorgt voor betere rapportages en minder schrijfstress.

De piramide in plaats van de trechter

Een rapportage pro Justitia heeft een vast format waar de rapporteurs niet van af mogen wijken. In onze training leren ze hoe ze binnen dat format de hoofdstukken effectief kunnen indelen: in de piramidestructuur. Veel schrijvers vinden dit lastig, omdat hun eigen gedachtegang moeten ‘omdraaien’ van de trechter naar de piramide.

Enthousiaste deelnemers

De cursisten zijn unaniem positief over onze trainingen: 

“Een goed te volgen, amuserende les. Goed tempo, goede casussen, concrete pakkende voorbeelden. Heel verhelderend (en ook een beetje confronterend, haha) maar daardoor zeer leerzaam!”

“Een ontzettend nuttige en leerzame dag met zeer waardevolle nieuwe informatie. Ik heb echt nieuwe kennis opgedaan om op een andere manier teksten te leren schrijven. Waarvoor veel dank!”

Benieuwd naar vergelijkbare trainingen?

Bekijk dan onze trainingen Relevant rapporteren in de forensische zorg en Schrijven van tbs-verlofaanvragen en -verlengingsadviezen.

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

Deel dit :