Home » Klantgericht telefoneren
Terug naar overzicht
Tips en trucs25 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek

Klantgericht telefoneren

Bijna iedereen telefoneert dagelijks, maar dat wil niet zeggen dat we ook allemaal goed kunnen telefoneren. Met deze vier tips komt u een heel eind.

Tip 1: Onthoud de naam van degene aan de andere kant van de lijn.
Als u niet goed bent in het onthouden van namen, schrijf de naam dan direct op. Als u de naam van uw gesprekspartner nog een keer noemt in het gesprek, toont dat interesse en betrokkenheid. Bovendien maakt het een onprofessionele indruk als u aan het eind van het gesprek nogmaals naar de naam moet vragen.

klantgericht telefoneren

Tip 2: Glimlach en spreek niet te snel.
Het klinkt misschien raar, maar glimlach tijdens het telefoneren. Hierdoor gaat uw stem iets hoger klinken, wat aangenamer klinkt. U straalt bovendien meer enthousiasme uit. Spreek daarnaast niet te snel. Bedenk dat uw gesprekspartner u niet kan zien en dus alleen op het geluid van uw stem af moet gaan. Laat de ander altijd uitspreken en wacht steeds even met uw antwoord.

Tip 3: Neem de telefoon zo snel mogelijk op.
Het blijkt dat bellers snel geïrriteerd raken als ze moeten wachten: al bij de derde keer overgaan! Als u de telefoon opneemt, zeg dan niet meteen uw naam, maar liever eerst goedemorgen of goedemiddag. Dat geeft de beller de kans om even aan uw stem te wennen, waardoor hij uw naam goed zal verstaan.

Tip 4: Varieer in uw taalgebruik en wees duidelijk bij het doorverbinden.
Als u een beller doorverbindt, zeg dan met wie u hem doorverbindt. Dus u verbindt hem niet door met de afdeling Verkoop, maar met de heer Van Ham. Probeer eens iets anders dan “Momentje, ik verbind u door” of “Bedankt voor het wachten”. Varieer in uw taalgebruik, dat maakt een telefoongesprek veel aangenamer.

Meer informatie
Wilt u meer weten over telefoneren? Bekijk dan onze training Klantgericht telefoneren! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

25 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl