Home » SMART-doelen schrijven
Terug naar overzicht
Tips en trucs29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek

SMART-doelen schrijven

Het SMART-principe is het eenvoudig en eenduidig opstellen en controleren van doelstellingen. De letters van SMART staan voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

SMART kan op allerlei vakgebieden toegepast worden (bijvoorbeeld zorg, IT en overheid) en wordt vooral gebruikt bij projectmanagement. Ook voor veel verschillende tekstsoorten is SMART geschikt.

Met deze vijf tips weet u zeker dat u deze methode correct gebruikt en maximaal benut.

Tip 1: Gebruik de W-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke, etc.) om de S (= Specifiek) in te vullen.

Tip 2: Zorg dat uw doelen meetbare elementen hebben en dat u tijdstippen opneemt in uw doel: de M (= Meetbaar) en de T (= Tijdgebonden) zijn de opvallendste SMART-elementen.

Tip 3: De A (= Acceptabel) en de R (= Realistisch) zijn de vaagste onderdelen van SMART. Wees kritisch op het vereiste draagvlak en het realiteitsgehalte van een doelstelling.SMART-doelen schrijven

Tip 4: Overweeg een doel SMARTI te maken. De I staat hierbij voor ‘inspirerend’ en ‘uitdagend’.

Tip 5: Gebruik SMART niet alleen om uw doelen helder te krijgen, maar gebruik het ook om de rest van uw tekst (plan, rapport, advies, beleidsstuk) zo helder en duidelijk mogelijk te krijgen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over SMART? Bekijk dan onze training SMART rapporteren en adviseren! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

29 | 06 | 2015 | door: Erik van der Spek
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.