Creatief schrijven

Je schrijft heldere, leesbare teksten, maar je mist soms de creativiteit om jouw teksten echt levendig te maken. Met de volgende vijf tips kun je er iets aan doen.

Tip 1: Gebruik de vijf W-vragen.
Gebruik de journalistieke vijf W-vragen om leuke invalshoeken voor jouw teksten te vinden. Je koppelt elke W-vraag (wie, wat, waar, wanneer en waarom) aan het onderwerp van je tekst. Dit levert een hele lijst van mogelijke (sub)onderwerpen op. Je kunt van één vraag immers wel tien maken. Verrassende invalshoeken te over! En het werkt altijd (en snel).

Tip 2: Gebruik vergelijkingen, citaten, voorbeelden en anekdotes.
Maak je tekst levendiger. Probeer eens te werken met een metafoor, citaten, voorbeelden, anekdotes… Je hoeft daarvoor helemaal niet ver te zoeken. Een vergadering kun je vergelijken met een voetbalwedstrijd, het halen van een diploma met het beklimmen van een berg. Ga vooral na wat je van je doelgroep weet. Wat vindt die interessant?

Tip 3: Zorg voor inspiratie met speedwriting.
Een goede manier om ideeën te genereren is speedwriting. Daarbij neem je een leeg vel papier of een leeg Word-document en vervolgens begin je zonder ophouden 10 minuten lang te schrijven over je onderwerp. Denk niet teveel na en blijf doorschrijven. De kunst is om te blijven schrijven, juist als je denkt dat je inspiratie op is. Je wordt dan namelijk gedwongen om verder te denken en dan komen de creatieve ideeën tevoorschijn.

Tip 4: Houd jouw doelgroep in het oog.
Ken je lezer: je kunt je lezer pas verrassen als je weet wat hij verwacht. Zet een foto van de doelgroep op je bureau en schrijf alsof je hen letterlijk toespreekt. Je komt daarmee los van je ‘schrijftaal’ en komt dichter bij je ‘spreektaal’.

Tip 5: Maak je tekst persoonlijk.
Breng wat persoonlijkheid in je teksten: spreek de lezer direct aan, stel de lezer vragen en kies een persoonlijke invalshoek.

Meer informatie
Wil je meer weten over creatief schrijven? Bekijk dan onze training Creatief schrijven! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Creatief schrijven