Gesprekstechnieken

Bij een goed gesprek komt meer kijken dan duidelijk onder woorden brengen wat je wilt zeggen. Duidelijke doelen stellen en aandacht geven aan je gesprekspartner zijn minstens zo belangrijk. Hieronder 6 tips voor een effectief gesprek.

Tip 1: Luister!

Veel mensen luisteren niet echt. Ze zijn vooral bezig met te bedenken wat ze zelf gaan zeggen. In een goed gesprek luister je zorgvuldig naar je gesprekpartner en reageer je daarop, zonder gelijk je eigen verhaal af te steken of tot een afspraak of oplossing te willen komen.

Tip 2: Vat samen.

Geef aan het einde van het gesprek, maar ook tussendoor, steeds een samenvatting van wat er besproken is. Dit doe je om te checken of jullie elkaar goed begrepen hebben, maar ook om te laten zien dat je goed geluisterd hebt.

Tip 3: Stel (open) vragen.

Vooral als je het niet eens bent met je gesprekspartner, kun je snel vervallen in je eigen oordeel. ‘Daar klopt niets van.’ Door vragen te stellen kun je erachter komen waarom iemand iets zegt. Stel ook gerust vragen als je iets niet begrijpt. Dat is niet ‘dom’.

Tip 4: Zorg voor een gezamenlijk doel.

Formuleer aan het begin van het gesprek gezamenlijk wat jullie met het gesprek willen bereiken. Dat kan van alles zijn: een afspraak maken, standpunten uitwisselen en een discussie voeren, informatie uitwisselen, problemen bespreken etc. Doe je dit niet dan is het voor beide partijen onduidelijk wanneer het gesprek afgelopen is.

Tip 5: Leef je in in je gesprekspartner.

Als je niet begrijpt wie je gesprekspartner is, is het lastig om tot een goed gesprek te komen. Zorg er dus voor dat je erachter komt wat hem beweegt, wat hij weet, wat hij wil of hoe hij zich voelt. Dan kun je je eigen communicatie daarop afstemmen.

Tip 6: Zorg voor een prettige sfeer.

Eigenlijk komen alle bovenstaande tips hierin samen: geef aandacht. Zorg verder voor goed oogcontact, een ontspannen gezichtsuitdrukking en een actieve luisterhouding.

Meer informatie

Wil je meer weten over gesprekstechnieken? Bekijk dan onze training Basis gesprekstechnieken. Voor advies op maat: neem direct contact met ons op!

Deel dit :

Gesprekstechnieken