Overtuigend argumenteren

In het heetst van het debat is het van groot belang dat je kunt blijven vertrouwen op jouw argumentatie. Die moet dus goed doortimmerd zijn. Met deze tips kom je beslagen ten ijs.

Tip 1: Bereid je goed voor.
Vergeet nooit je voorbereiding: dit is de veilige haven waarnaar je altijd terug kunt keren. Een goede spreker kent niet alleen zijn eigen argumenten en sterke kanten daarvan, maar weet ook welke zwakke plekken zijn verhaal herbergt. En, nog belangrijker, een goed debater weet hoe hij zijn zwakke plekken verhult.

Tip 2: Zorg voor een goede argumentatiestructuur.
Een goede argumentatiestructuur is goud waard, maar zeer moeilijk om op te stellen. Check jouw argumentatiestructuur op alle schakels! Wees zeer kritisch op je eigen betooglijnen. Denk hierbij aan de drieslag. Al het goede komt in drieën en dat geldt ook voor bijdragen aan een discussie. Drie argumenten zijn goed te behappen voor je publiek en als je voorbeelden bij je standpunt geeft, probeer dan ook te profiteren van de klassieke drieslag.

Tip 3: Verlevendig je betoog.
Verlevendig je betoog met voorbeelden, beeldspaak en vergelijkingen. Niets is zo krachtig als een goed getroffen vergelijking. Weet je nog hoe populair Bos werd toen hij Fortis en ING van de ondergang redde? Dat was met name te danken aan zijn sterke beeldspraak.

Tip 4: Reageer effectief op drogredenen.
Roep nooit “dat is een drogreden”, als je er één herkend hebt, maar haal deze angel op een effectievere manier uit het gesprek. Laat duidelijk blijken dat je de drogreden hebt herkend, reageer effectief en maak duidelijk dat je deze niet de doorslag laat geven in de discussie.

Meer informatie
Wil je meer weten over overtuigen? Bekijk dan onze trainingen Overtuigend schrijven en Argumenteren in een notendop! Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

Deel dit :

Overtuigend argumenteren