Schrijven met ChatGPT: niet zo makkelijk als het lijkt

Onze stagiair Yohannes den Hertog is in september begonnen aan zijn afstudeeronderzoek. In dit blog vertelt Yohannes meer over het verloop van zijn onderzoek. 

Yohannes:

Onderzoeksopzet

In mijn onderzoek kijk ik naar de mogelijkheden en tekortkomingen van ChatGPT als tekstschrijver. Mijn onderzoek bestaat uit drie fases. Ik zit nu midden in fase 1. 

Fase 1: herschrijfproces ontdekken

In fase 1 achterhaal ik welk proces professionele tekstschrijvers doorlopen als zij een tekst redigeren. Verschillende tekstschrijvers van HVdS redigeren hiervoor een aantal teksten, terwijl hun scherm wordt opgenomen. Naderhand interview ik de tekstschrijvers en doorlopen we de schermopname. 

Ik heb al interviews afgenomen bij collega’s Annelies Buurman, Henri Raven en Erik van der Spek. Wat mij opviel is dat zij veel overwegingen maken, bijvoorbeeld over de tone of voice, doelgroep, huisstijl en structuur. Om hun overwegingen in prompts (opdrachten voor ChatGPT) te vatten, is kennis over ChatGPT nodig. Werken met ChatGPT vraagt dus zowel om kennis over taal als over het programma zelf. 

Fase 2: bureauonderzoek 

In fase 2 doe ik een bureauonderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van ChatGPT. Zo zoek ik uit hoe je een goede prompt schrijft en hoe je effectief gebruik maakt van de standaardinstellingen van het programma. 

Fase 3: herschreven brieven vergelijken

In fase 3 herschrijf ik met ChatGPT dezelfde brieven die de tekstschrijvers hebben geredigeerd. Ik vergelijk de herschreven brieven met elkaar om te zien welke verschillen er zijn. Zo krijg ik een beeld van de mogelijkheden en tekortkomingen van ChatGPT.

Naast Yohannes doet Julia Folkertsma een afstudeeronderzoek bij ons. Benieuwd naar haar onderzoek? Lees dan haar blog.

Tags :

Deel dit :